Google Adsense Kodu

2018-2019 – Modern Sosyoloji Tarihi – Final Sınavı

1. Toplumun uygun gördüğü kurumsallaşmış araçların meşru olarak kabul edildiği ancak bu araçlarla toplumun koyduğu hedeflere ulaşmanın mümkün görünmediği durumlarda hedeflerin değiştirildiği, daraltıldığı ve daha küçük hedeflerin benimsendiği adaptasyon türü R. Merton’a göre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Toplumda işsizlik sorununun kişisel değil toplumsal bir sorun olduğunu, bu nedenle çözümü için de kişisel olanak ve beceriler üzerinde durmanın yeterli olmayacağını anlatan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Yeni-işlevselciliğin gelişimine katkıda bulunan ve T. Parsons’ın kuramını durumsallığı, yani koşullara bağlı olarak değişebilirliği kabul etmemekle eleştiren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Mills’in iktidar seçkinleri görüşü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Az gelişmiş toplumların geri kalmış olmalarının nedenini, bu toplumların kapitalist Batı toplumları ile olan eşitsiz gelişme ilişkilerine bağlayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki ifadelerden hangisi G. H. Mead’ın benlik teorisi ile bağdaşmaz?

Doğru! Yanlış!

7. Fenomenoloji kavramını ilk olarak aşağıdakilerden hangisi kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Fenomenoloji ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Yüz yüze, yakın ve samimi ilişkilerin bulunduğu, kendi davranış normlarına sahip gruba ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. A. Schutz’a göre aşağıdakilerden hangisi “biz” ilişkisinin özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Etnometodoloji ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Frankfurt Okulunun tarihsel gelişimi içerisinde çalışma alanının tarih ve ekonomiden çok felsefeye kaydığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdaki sosyal bilimcilerden hangisi 1978’de yaptığı çalışma ile toplumsal ilişkilerdeki güç ve statünün vücut kimyasını nasıl etkilediğini incelemiştir?

Doğru! Yanlış!

14. (I) Frankfurt Okulu'nun başına geçtikten sonra okulun ilgi alanı büyük ölçüde felsefeye kayar. (II) Felsefesi temelde pozitivizm ve ampirizmin eleştirisine dayanır. (III) Ona göre pozitivizm insan varlığına mekanik bir belirlenimcilik şeması içinde yaklaşır. (IV) Pozitivizm öz ve görünüş arasında bir ayrım yapmaz. (V) Pozitivizm olgu ve değer arasında hiç bir ayrım koymayarak bilgiyi insan istemi ile birleştirir. Yukarıdaki paragrafta Max Horkheimer ve savunduğu fikirler ile ilgili verilen ifadelerin hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Frankfurt okulu temsilcilerine göre Aydınlanmanın bilim ve ilerleme arasında kurduğu ilişki aşağıdakilerden hangisini güçlendirmiştir?

Doğru! Yanlış!

16. Adorno'nun, Hegel’in “Diyalektik” yaklaşımındaki olumsuzlama düşüncesi yerine öne sürdüğü kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Gündelik yaşam öznel ifadelerle kurulduğu halde sosyolojinin gündelik yaşamı incelerken nesnel ifadeler kullanmaya çalıştığını, bu nedenle sosyolojinin bilimsel rasyonelliğe ulaşmaya çalışırken gündelik yaşamın rasyonelliğinden uzaklaştığını ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. 1970’lerde kadın ve doğa arasındaki ilişkiler konusunda giderek artan bir bilinçle kurulmuş, kadın ve doğanın birlikte özgürleştirilebileceği fikri üzerinde temellenmiş yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Varoluşçu feminizm temel olarak kadınların ikincil konumunu varoluşçuluk üzerinden açıklayan aşağıdaki düşünürlerden hangisinin düşüncelerinden doğan ve daha sonra farklı yaklaşımlarla zenginleşmiş olan bir feminist teoridir?

Doğru! Yanlış!

20. 1960’ların sonunda ortaya çıkan, oy hakkının ve fırsat eşitliğinin eşitlik sağlamakta yetersiz kaldığını gören, ataerkil toplumun baskısından kurtuluş yolunu arayan feminist teoriye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Modern Sosyoloji Tarihi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…