Google Adsense Kodu

2018-2019 – Metafizik – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi yüklem adcılığı kuramına göre “Küheylan attır.” temel önermesinin doğruluğunun metafizik açıklayıcısıdır?

Doğru! Yanlış!

2. 25 sayısının bir nesne olduğunu kabul edilirse bu nesne metafizik kuramlarına göre ne tür bir nesnedir?

Doğru! Yanlış!

3. Troplar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Aristoteles bütün varlıkları on kategoriye ayırıp, nesne ile nesne türlerini töz diye bir kategori altında toplamış, nesnelere birincil töz nesne türlerine ikincil töz demiştir. Birincil tözler tikel, ikincil tözler ise tümeldir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi birincil tözdür?

Doğru! Yanlış!

5. Ait olduğu nesne türüne özgü her fonksiyon biçiminde en üst türden belirlenebiliri örnekleyen bir ve yalnız bir trop taşıyan somut nesne ________ dir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

6. _________ nesne zaman ve/veya uzayda yer alıp, örnekleyeni de taşıyıcısı da olmayan şey demektir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

7. Nitelik Troplu Demet Kuramı’nın ana görevi, somut nesnenin, troplardan ________ ilişkisi yardımıyla nasıl oluştuğunu ortaya koymaktır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

8. Somut nesne ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdaki görüşlerden hangisinin benimsenme nedeni şimdiciliktir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi kitle türü adlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Zayıf Leibniz Özdeşlik Ölçütü aşağıdaki ifadelerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

12. __________ kitle hem kendisi hem de bütün parçaları aynı türden olan kitle demektir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. Lombard somut nesnelerin taşıdığı özellikleri ve ________ olmak üzere ikiye ayırır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Bennett’in olay tanımının bir sonucudur?

Doğru! Yanlış!

15. “Varolmak, bir tikel niceleyici ile bağlı olan bir değişkenin değeri olmaktır.” ilkesi aşağıdaki çağdaş felsefecilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi kuramıdır?

Doğru! Yanlış!

17. Armstrong'un bir çözüm geliştirebilmek için ince somut nesne / kalın somut nesne ayrımına başvurduğu paradoks aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi sıkı varolancı durum anlayışının kabul ettiği olgulardan biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Armstrong’a göre her olumsal doğru önerme (belki de her doğru önerme) için, onu doğru kılan dil dışı bazı şeylerin varolması gerekir.” şeklinde ifade edilen ilkeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Bir metafizik kurama göre ________ , bu kuramın kabul ettiği somut nesneler, onların özellikleri ve her ikisinden oluşan yalın olguların tümüdür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Metafizik - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…