Google Adsense Kodu

2018-2019 – Felsefe – Vize Sınavı

1. Farklılıklara saygı göstermek felsefenin ________ düzeydeki katkılarından biridir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Nesnel hakikat, çıkar gözetmeyen bilgi, önyargısız kavrayış gibi kavramları eleştirel bir tarzda sorgulayan ve iktidar-bilgi kavramını geliştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. __________, algının dolayısıyla bilginin kişiden kişiye değiştiğini, bu yüzden genel-geçer bilgi ve doğruların olanaksız olduğunu söyleyen görüştür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

4. Bilginin kökeninde ne sadece deneyim ne de sadece aklın bulunduğunu, onun akıl ve deneyimin ortak katkılarının ürünü olduğunu savunan bilgi görüşü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Alışkanlıkların etkisiyle şüphe ve sorgulamadan yoksun yaşayan insanları betimlemek için "Mağara Benzetmesini" kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi öznenin zihinsel yapısının nesneyi yansıtabilme ve dış dünyaya ayna tutabilme gücünü merkeze alan yeni ya da modern epistemoloji anlayışını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi felsefenin temel boyutlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. “Var olmak algılanmış olmaktır.” görüşünü savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Batılı anlamda ilk filozof olarak kabul edilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi a priori bir önermedir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangileri Kuhn’a göre bilimin tarihsel süreçteki evrelerindendir?

Doğru! Yanlış!

12. Tümellerin gerçek bir varoluşa sahip olmadıklarını, yalnızca dilde var olabileceklerini savunan, realizm karşısındaki görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Sartre’ın insan varlığına ilişkin kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Kuhn, iki paradigma ya da teorinin birbirleriyle kıyaslanmasının veya hangisinin doğru olduğunun belirlenebilmesinin bir yolunun olmaması durumuna ne ad vermiştir?

Doğru! Yanlış!

15. Aristoteles metafiziği konu alanlarına göre ________ , teoloji-kozmoloji ve arkeoloji olarak üç ana dala ayırmıştır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

16. Dolayımsız olarak doğrulanabilen tümcelere mantıkçı pozitivistler ne ad vermiştir?

Doğru! Yanlış!

17. Mantıkçı pozitivist bilim anlayışına göre keşif bağlamının izlediği süreç gözlem, ________ ve teoridir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri, Popper’in “sözde bilim” nitelemesine uygundur?

Doğru! Yanlış!

19. Varlığı insan odaklı bir bakış açısı ile ele alan ve insanı nesneleştiren varlık anlayışlarına eleştirel yaklaşan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi modern töz metafiziği kapsamında geliştirilmiş görüşlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Felsefe - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…