Google Adsense Kodu

2018-2019 – Çağdaş Felsefe I – Final (7-8) Deneme Sınavı

1. Gilbert Ryle ve felsefesi için aşağıdaki öncüllerden hangileri söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

2. Sistemli Muğlaklık kavramını sadece sözcükler ve karmaşık ifadelerle sınırlı tutmayan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki öncüllerden hangisi/hangileri Ryle'ın gündelik dil-biçimsel dil görüşleri için söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

4. Ryle'ın zihin ve kartezyen felsefe anlayışıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

5. Konuşmanın kendisini bir eylem türü olarak irdeleyen ve konuşma edimleri kavramı ile bilinen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki düşünürlerden hangileri, gündelik dili esasa alan felsefe anlayışının kurucuları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

7. Austin, edimsel bir söz sarf edildiğinde sergilenen eylemi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklamıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Söz-edimi kuramının odak noktası aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Austin’nin duyu verilerine dayalı algı anlayışı eleştirisinin merkezinde aşağıdakilerden hangisi yer alır?

Doğru! Yanlış!

10. Austin’in, “Bir başkasının cevap vermesini teşvik etmek üzere sergilenen edim, başka bir edime yol açar” görüşü aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

11. 20. Yüzyılın başından itibaren felsefenin gelişimine baktığımızda, felsefenin konusunun hangi alanda sınırlandığını görürüz?

Doğru! Yanlış!

12. Quine’a göre, temel unsurları duyumlar olan bir varlıkbilimdense, orta büyüklükte nesneler olan bir varlıkbilimi kabul etmemizin nedeni hangi kuraldır?

Doğru! Yanlış!

13. Quine’in hâkim felsefe tarzın eleştirisinde anahtar rolünü “Two Dogmas of Empiricism” makalesi oynamıştır. Quine bu makalesinde gerek deneyciliğin gerekse belli yönleriyle deneyci felsefeye yakın düşen mantıksal pozitivistlerin, birbiriyle ilişkili iki dogmayı savunduklarını iddia etmiştir. Bu dogmalardan ilki analitik ve sentetik önermeler arasında keskin bir ayrım olduğu; ikincisi ise anlamlı ifadelerin dolaysız deneyimle bire bir karşılaştırılabilecek basit önermelerle çözümlenebileceği dogmasıdır. Quine bu ikinci dogmayı nasıl adlandırmıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Quine bilgimizin hangi deneyime dayandığını düşünmektedir?

Doğru! Yanlış!

15. Quine’in bilgimizin duyu deneyimine dayandığı yaklaşımı Fransız fizikçi ve felsefeci Duhem’in hangi savından destek görmektedir?

Doğru! Yanlış!

16. Bilimsel önermelerin duyu deneyimiyle karşılaştırılması atomsal bir varsayımın doğruluğuna karar vermekle sınırlandırılamaz. Quine’a göre karşılaştırmanın bir tarafında duyu deneyimi yer alırken diğer tarafında ise bilimsel önermelerin tamamı yer almaktadır. Quine’ın savunduğu bu yaklaşım ne olarak adlandırılmaktadır?

Doğru! Yanlış!

17. Quine insanlığın sahip olduğu bilgiyi neye benzetmektedir?

Doğru! Yanlış!

18. Quine’in, varlıkbilimle ilgili tartışmasına “var olmayanın bilmecesi” adını verdiği bir sorunla başladığı makalesinin adı nedir?

Doğru! Yanlış!

19. Quine’e göre benzer öndeyilerde bulunan iki farklı kuram söz konusu olduğunda insanoğlu hangisini tercih etme eğilimindedir?

Doğru! Yanlış!

20. Willard Van Orman Quine hangi yılda doğmuştur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Çağdaş Felsefe I - Final (7-8) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

17-999 Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…