Google Adsense Kodu

2017-2018 – Toplumsal Değişme Kuramları – Vize Sınavı

1. Comte’nin bütün olguların değişmez doğa yasalarına tabi olduğunu, bu yasaları keşfedecek olan sosyolojinin en genel veya basit olgulardan daha özel kompleks olgulara doğru ilerleyen bilimlerin tepesinde yer aldığını öne sürdüğü eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. White'a göre, insanlık kullanılan enerji kaynaklarına göre beş evrimsel aşamadan geçer. Söz konusu aşamaların son basamağı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Olabildiğince çok parçanın standartlaştırılarak büyük seriler halinde üretilmesini amaçlayan üretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Daniel Bell’in sanayi ötesi toplum teorisine göre, sanayi toplumlarının dönüşümü neticesinde ortaya çıkan yeni toplum tipinin merkezindeki kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Marx’a göre, tüm toplumlarda sömürü ve yabancılaşmaya son verecek aktör aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Comte’nin Üç Hal Yasası’nda, bütün olayların soyut ya da doğaüstü kuvvetler tarafından yönetildiği düşüncesinin egemen olduğu evre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Marx’a göre, tarihteki bütün toplum biçimlerini anlamanın anahtarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Sorokin’in, toplumsal değişme anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Marx’i, yapısal analizlere odaklanarak bireysel insan aktörün ele alındığı sosyo-psikolojik analizleri ihmal ettiği için eleştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. İnsanların üretim faaliyetleriyle, ürettikleri ürünlerle, beraber çalıştıkları işçilerle ve kendi potansiyelleriyle aralarındaki doğal ilişkilerin yıkılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangileri ilerlemeci anlayışa sahip sosyologlardan değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Toynbee’ye göre, intihara eğilimli Batı medeniyetini tehdit eden başlıca unsurlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. İlerlemecilik yaklaşımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Durkheim’a göre, anominin ortadan kaldırılabilmesi için bireylerin ortak idealler etrafında bir araya gelerek kolektif hayatla yeniden bütünleşmelerini sağlayacak mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi büyük ölçekli bir değişim örneğidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki akımlardan hangisi sanayileşme ile ortaya çıkan kapsamlı değişimler karşısında Orta Çağ toplumuna dönmeyi önerir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Spencer’in geliştirdiği toplum modeli içinde yer almaz?

Doğru! Yanlış!

18. Weber’in toplumsal değişme anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki ifadelerden hangisi iklim ve siyasi yapı arasında kopmaz bir bağ olduğunu iddia eden Montesquieu’nün düşünceleri ile uyumlu değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Theodor Adorno ve M. Horkheimer'e göre, insanların edilgen, ilgisiz, atomize varlıklar hâline geldikleri, geleneksel bağlarından, dinsel kimliklerinden koparıldıkları ve medyanın tek yönlü baskısı altında yalnızlaştıkları, tepeden tahakküme imkân veren toplum biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Toplumsal Değişme Kuramları - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…