Google Adsense Kodu

2017-2018 – Tarih Felsefesi I – Final Sınavı

1. Tarihi felsefesini, tarihte anlam, bütünlük, yasa amaç gibi sorunları inceleyen “tarih metafiziği” ve tarih çalışmalarında ortaya çıkan sorunların, tarih araştırma yöntemi / yöntemleri, bilginin güvenilirliği, açıklama, kanıtlama gibi sorunları konu edinen “analitik tarih felsefesi” olmak üzere kendi içinde ikiye ayıran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Herodotos ve Thukydides'in historein kelimesi ile kastettiklerini historiografya olarak adlandıran ve Historiografya'yı ise bir edebiyat türü olarak şiirin altında sınıflandıran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Kişiye özel, duyu deneyimlerinin sınırlarını aşan ve metafizik boyutu olan deneyimleri kapsayacak biçimde kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Zamanın, Yahudilik ve Hıristiyanlık tarafından önemli bir sorun olarak görüldüğü ve hatta Batı’da serimlenen tarih felsefelerinin neredeyse tümünün temeline yerleştirildiği görüşünü savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Mukaddime’nin beşinci bölümü için aşağıdaki nitelemelerden hangisi uygundur?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi, İbnü’l-Esir’e göre, tarihin âhiret için sağladığı yararlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. İslâm’ın kendi toplum yapısını üzerinde temellendirdiği en önemli ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. İbn Haldûn, bir devletin varlığını sürdürmesi için asabiyet dışında aşağıdakilerden hangisini olmazsa olmaz bir koşul olarak öne sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

9. İslâm Medeniyeti’nde tüm ilimlerin öğretilmesine dayalı eğitim anlayışının temelinde yatan beklenti aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Farklı bilgi alanlarının ve bu alanlarda kullanılan farklı yöntemlerin birbirinden açık-seçik sınırlarla ayrılması kaygısının İslâm Medeniyeti’nde aşağıdakilerden öncelikle hangisine yol açtığı söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

11. Rönesans döneminde felsefenin temel yönelimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

12. Bacon’ın görüşleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Rönesans’ın insan anlayışında bireyin temel unsur olması, bireyciliğin gelişmesine yol açmıştır. Bunun sonucunda, Yeniçağ Avrupa Medeniyeti’nde aşağıdaki kavramlardan hangisinin öne çıktığı söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

14. Yeniçağ Avrupa’sındaki özgürlüğün, Wagner’e göre, aşağıdaki süreçlerin hangisinde “temel kategori” olarak kendini gösterdiği ileri sürülemez?

Doğru! Yanlış!

15. 15. yüzyıl ortalarında üniversitelerde okutulan bir ders olan historianın nasıl yorumlandığı hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Voltaire’e göre eski çağlara ilişkin 3000 yıllık tarihin yeterince bilinmemesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. 19. yüzyıl tarih düşünürleriyle karşılaştırıldığında, Voltaire’in tarihe ve tarih felsefesine karşı tutumunu aşağıdakilerden hangisi en ivi dile getirir?

Doğru! Yanlış!

18. “Varlıktaki tüm unsurların varoluşlarının kökenini Tanrı’ya bağlayan açıklama tarzı” anlamında kullanılan Yunanca sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. İnsan usu ve kavramlarıyla evrendeki nesneler arasında uygunluk olduğunu matematiği temel alarak savunanların ve bu sava karşı çıkan düşünürlerin toplandıkları gruplar sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

20. Aydınlanma’nın öne çıkardığı en önemli değer olan usun da sınırları olan bir yeti olduğunu göstererek felsefe tarihinde yeni bir çığır açan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Tarih Felsefesi I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…