Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Final Sınavı

1. Bourdieu, aşağıdaki hangi iki kavram arasındaki ilişkiyi ontolojik bir suç ortaklığı olarak tanımlar?

Doğru! Yanlış!

2. Jürgen Habermas’a göre yaşantı-dünyasının kolonileşmesi aşağıdakilerden hangisinin sonucunda gerçekleşmiştir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Anthony Giddens sosyolojisinde toplumsal pratiğin yasalaştırılmasının bileşenlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. Risk toplumunun temel dürtüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Milliyetçilik, milletlerin kendi öz-bilinçlerine uyanma süreci değildir; ulusların var olmadığı yerde onların icat edilmesidir. Milliyetçilik ile ilgili yukarıdaki görüşün sahibi düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Manuel Castells sosyolojisinde, sermayenin küreselleşmesi, çok taraflı iktidar yapılarının oluşması ve merkezi otoritenin yerel ve bölgesel yönetimlere kayması anlamına gelen ve yeni bir iktidar biçimini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Castells’e göre aşağıdakilerden hangisi feminist hareketlerin günümüz toplumlarında doğmasına sebep olan özgül nedenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Kapitalizmin 1970’lerde girdiği krize yeni bir çıkış sağlayan ve bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler anlayışının yeniden değerlendirilmesine karşılık gelen siyasal-ekonomik perspektif aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Richard Sennett’e göre “işe yaramazlık kâbusu” olarak ifade edilen durumun nedenlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

10. Richard Sennett’in kamu ya da kamusal alana ilişkin bakış açısıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. “Kamusal İnsanın Çöküşü” ve “Zanaatkar” adlı eserler aşağıdaki sosyologlardan hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

12. Modernizmin, metaanlatılarıyla, farklılıklara, ayrım ve ayrıntılara dikkat göstermemesine karşın, postmodernizmin, ötekilik, öznellik, cinsiyet ve cinsellik, ırk ve sınıf, zamansal ve mekânsal coğrafi yerleşime dayalı birçok farklılığı temsil ettiğini belirten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Postmodernizm terimi ilk olarak aşağıdaki hangi alanda benimsenmiştir?

Doğru! Yanlış!

14. Henri Lefebvre, imaj ve sembollerle ilişkili olarak birlikte yaşayanların, bir arada ikamet edenlerin mekânını aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklamıştır?

Doğru! Yanlış!

15. David Harvey’e göre 1950’li yıllarda zaman ve mekân arasındaki mesafeye dayalı olarak kurulan ilişki aşağıdaki hangi araçların hızına göre belirlenmeye başlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

16. __________, üçüncü dünya devletlerinin yeterli ve sürdürülebilir kalkınma düzeyine ulaşamamalarını ileri kapitalist dünyaya bağımlılıklarına bağlayan kuramları anlatan bir terimdir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

17. 1968 sonrasında güçlü bir toplumsal hareket olarak kadın kurtuluşunu, toplumsal cinsiyet kalıplarını, kadın kimliği ekseninde dönüştürülmesinin mücadelesi olarak erkek egemenliğine dayalı yapıları kökünden değiştirme talepleri olarak ortaya çıkan akım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Avrupa kökenli ________ , Loomba’nın ifade ettiği gibi, kapitalizm öncesi dönemlerde ortaya çıkan eski kolonyalzimlerden farklı olarak, “Batı Avrupa’da kapitalizmin kuruluşuna eşlik etmiştir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki ülkelerden hangisi 15 yüzyılın sonlarından başlayarak 20 yüzyılın başlarına kadar kolonileştirme politikaları ve uygulamalarını gerçekleştirenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Modern kolonyalizmin başlangıcı olarak da kabul edilen çağ aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…