Google Adsense Kodu

2017-2018 – Metafizik – Final Sınavı

1. Ontoloji anlamındaki metafiziğin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Bu elma kırmızıdır. önermesinden nitelik yükleminin elenmesi ile elde edilen önerme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aristoteles bütün varlıkları on kategoriye ayırıp, nesne ile nesne türlerini töz diye bir kategori altında toplamış, nesnelere birincil töz nesne türlerine ikincil töz demiştir. Birincil tözler tikel, ikincil tözler ise tümeldir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi birincil tözdür?

Doğru! Yanlış!

4. Tümellerin zihnin dışında bulunmayıp, ancak zihnin içinde kavram olarak var olduğunu ileri süren görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Nitelik Troplu Demet Kuramındaki bileşenler mantığına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Bütün bileşenleri aynı bir yalın somut nesneye ait olan bir trop bileşimine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Çıplak Taşıyıcılı Trop Kuramının olumsuz yönlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

8. Denkel’in tanımına göre, var olmaları durumunda fizik yasaları gereği bir arada bulunmaları gereken troplar ________ bir arada troplardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Evreli Trop Demeti Kuramı için ciddi bir sorundur?

Doğru! Yanlış!

10. Somut nesnelerin değişimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Heraklitos’un “aynı nehirde iki kere yıkanamazsın, çünkü nehir sürekli akıp gider” önermesine “aynı nehirde iki kez yıkanabilirsin, ama aynı nehir-evresinde değil” düşüncesiyle karşılık veren filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi kitle türü adlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

13. Bennett’in Olay Kuramında, bir olay belli bir uzay-zaman bölgesinin bir tümel özelliğin ya da bağıntının örneği olan bir niteliksel ya da bağıntısal tropu taşıması demektir. Bu durumda taşınan özellik ________ olduğundan, olay ________ dir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. Olayları özellik taşıma olarak inceleyen kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangileri Davidson’un Olay Kuramının temel kategorilerindendir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir çemberin çapının 1 m olma özelliğini taşıması durumu ile aynı çemberin çapının 2 m olması özelliğini taşıması durumu arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

17. A gibi bir önerme mantıkça olanaksız ise bu önermenin değillemesi olan ~A önermesi mantıkça ________ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Armstrong’a göre, olgu ile içerdiği nesne ve özellikler arasındaki ilişki ne tür bir ilişki olarak betimlenebilir?

Doğru! Yanlış!

19. Olanaklı nesneler, durumlar ve dünyalar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Metafizik - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…