Google Adsense Kodu

2017-2018 – Mantığın Gelişimi – Final Sınavı

1. Aristoteles'in bölme yönteminin eksik olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi mantık çalışmaları yapan Süryani Okulları'ndan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Megara Okulu’nda yetişen mantıkçılardan biridir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi Stoa mantığı konusundaki çalışmaların büyük ölçüde ikincil kaynaklara dayanmak zorunda olmasının nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Hareketin olanaksızlığı, stadyum çatışkısı, Akhilleus ile kaplumbağa arasındaki yarışı konu edinen çatışkı(paradoks) gibi konularla bilinen eski Yunan düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. İki Barbara olarak adlandırılan Aristoteles’in kipli tasımlar ve kipli önermelerin düz döndürülmesi konusundaki sorununa İbn Sina’nın yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Mantığın bir cebir olarak kurulabileceği yaklaşımını benimseyen İngiliz mantıkçı ve matematikçi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Genel bir ifade ile önermelerde özne ve yüklem konumunda geçen terimler kategorematik terimler, önermeyi oluşturan diğer terimler ise sinkategorematik terimlerdir. Yukarıdaki bilgiye göre, “Her insan ölümlüdür.” önermesinde sinkategorematik terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Leibniz bu ilkenin “insanın bilgisi içinde en görkemlisi ve en verimlisi olduğunu, çünkü metafiziğin, fiziğin ve ahlâk bilgisinin büyük bir bölümünün bu ilke üzerine kurulduğunu” belirtmektedir. Leibniz’in ifade ettiği yukarıdaki ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. 16. yüzyıl Latin dünyasında mantık çalışmaları ile dikkat çeken düşünür Petrus Ramus’tur. Ona göre, mantık düzgün söz söyleme sanatı olarak tanımlanır. Yukarıdaki bilgiye göre, mantık çalışmanın amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Ortaçağ'da özellikle XIII. yüzyılın ikinci yarısından sonra egemen mantık sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi çağdaş mantıkçılardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. İsmail Gelenbevi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. “Bazı insanlar filozoftur.” önermesinde “insan” teriminin yaptığı gönderme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. “Hiçbir hayvan taş değildir. O halde, hiçbir taş hayvan değildir.” çıkarımındaki sonuç çıkarma ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. “Tamlık Teoremi”, “Eksiklik Teoremi”, “Seçme Belitinin Bağımsızlığı” gibi pek çok önemli sonuca ulaşmış çağdaş mantık düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Frege’nin Begriffsschrift sisteminin yaygınlaşmasını engelleyen nedenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Frege’nin “mantıkçılık” olarak adlandırılan görüşü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. “Türkiye’nin başkenti”, “En ünlü Türk romancısı” örneklerindeki gibi Russell’ın da üzerine yoğunlaştığı ifadeler aşağıdaki önermelerden hangisinin kapsamına girer?

Doğru! Yanlış!

20. Hobbes'a göre zorunlu doğruluğun kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Mantığın Gelişimi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…