Google Adsense Kodu

2016-2017 – Tarih Felsefesi II – Final Sınavı

1. Marx ve Engels’e göre bütün insanlık tarihi aşağıdakilerden hangisi olarak ele alınabilir?

Doğru! Yanlış!

2. Hegel, Herodotos ve Thukydides gibi tarih yazarlarını, aşağıdakilerden hangisi için bir örnek olarak gösterir?

Doğru! Yanlış!

3. Fransız Devrimi’nin geleneksel alışkanlıklardan değil, "insan aklının kullanılması ve doğa yasasından çıkan yalın temel kurallar konulması olduğu inancı"ndan esinlendiğini ileri süren düşünür, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Tarihe yönelik düşüncesini: "Plansız ve amaçsız bir olaylar zincirine tarih adı verilemez" ifadesiyle dile getiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Neopozitivizm için kullanılan diğer adlandırma aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. İnsan doğası yasalarından türetilen sonuçlar tarihteki genel olgularla tam bir uygunluk içindedirler ifadesiyle tarihi insan doğasına bağlayan pozitivist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Tarihin yasa koyan bir bilim olamayacağını: dolayısıyla da kuramsal bir tarihin söz konusu olamayacağını savunan düşünür, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Tarih biliminin yararlandığı veya başvurduğu yasalar için "örtük yasalar" ifadesini kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. İnsan aklının tarihte ardarda gelen üç aşamadan geçtiğini ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Alman İdealizminin tarih felsefesini eleştiren filozoflardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Schopenhauer’in, felsefesini "dünya tarihini planlanmış bir bütün olarak kavrama çabası" sözleriyle değerlendirdiği düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Schopenhauer'e göre tarihi olanaklı kılan ve insan varoluşunun bir parçası olan öğedir?

Doğru! Yanlış!

13. Hegel’in yaptığı tarzda dünya tarihi üzerine kurulan kavramsal sistemler için Kierkegaard tarafından kullanılan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Doğa ve tarihin özce birbirinden farklı ve birbirine indirgenemez olduğu düşüncesini savunan akıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. İnsani-toplumsal olaylara ilişkin, olanı söyleyen bilimlerin de gerekli olduğunu, ama bu bilimlerin doğa bilimleri örnek alınarak temellendir ilemeyeceğini ileri süren filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Benedetto Croce, "tarihsel bilme"den, aşağıdakilerden hangisini anlar?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Frankfurt Okulu düşünürlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıda belirtilen filozoflardan hangisinin tarihe ilişkin görüşleri tarihsicilik olarak adlandırılan görüşe uyar?

Doğru! Yanlış!

19. Hermeneutik gelenek içerisinde "yaşama" kavramının yerine "varoluş" kavramını getiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Tarihte ortaya çıkan her kültürün doğup, gelişip sonra da ortadan kalktığını ileri sürerek kültürleri, canlı organizmalarla kurduğu benzeşim temelinde açıklayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Tarih Felsefesi II - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…