Google Adsense Kodu

2016-2017 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Final Sınavı

1. Pierre Bourdieu sosyolojisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Jürgen Habermas’ın fikirleriyle örtüşmez?

Doğru! Yanlış!

3. Anthony Giddens’in yapılaşma teorisinde toplumsal yapılar, aşağıdaki unsurların hangilerinden oluşur?

Doğru! Yanlış!

4. Guntrip, modern bireyin olağan gibi görülen birçok davranışında aşağıdaki psikolojik bozukluklardan hangisinin belirtiler gösterdiğini iddia etmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi “Enformasyon Teknolojisi Devrimi”nin temelinde yer alan olgulardan biridir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Manuel Castells’e göre esnek ilişkilerin yaygınlık kazanmasında belirleyici olan unsurlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi milletleri “icat edilmiş gelenekler” olarak görmektedir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi “Meşrulaştırıcı Kimliğe” verilebilecek örneklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

9. 1968 sonrasında güçlü bir toplumsal hareket olarak kadın kurtuluşunu, toplumsal cinsiyet kalıplarını, kadın kimliği ekseninde dönüştürülmesinin mücadelesi olarak erkek egemenliğine dayalı yapıları kökünden değiştirme talepleri olarak ortaya çıkan akım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Karakteri uzun dönemli amaçlarla, sadakatle ve karşılıklı bağlılıkla ifade eden Richard Sennet, yeni kapitalizmde artık uzun vadeli amaçların söz konusu olmadığını belirtmektedir. Sennet, bu durumun aşağıdakilerden hangisine yol açtığını vurgulamıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Tarihsel olarak burjuva kamusal alanı 17. ve 18. yüzyıllarda devlet-kapitalizm ilişkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır; görüşünde olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Richard Sennet, yeteneğin öneminin artmasını, yönetim erkinin yeteneğe ve kişilerin bireysel üstünlüğüne dayanmasını, yaratıcı ve zeki olanın üstün ve değerli olarak yorumlanmasını aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklar?

Doğru! Yanlış!

13. Richard Sennet’e göre, kamusal yaşamın odak noktası aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. İmza ve kart uygulamasıyla mesai saatleri denetlense de sigara yasağı nedeniyle çalışanların, mekân dışında sigara içmeye çıkmaları ve bu zamanı uzatmaları örneğini Richard Sennet aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade açıklamaktadır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdaki kamusal alan yaklaşımlarını benimseyen düşünürler aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla ve birlikte verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

16. David Harvey’e göre 1950’li yıllarda zaman ve mekân arasındaki mesafeye dayalı olarak kurulan ilişki hangi araçların hızına göre belirlenmeye başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

17. David Harvey’e göre aşağıdakilerden hangisi mekânsal pratiğin, geleneksel anlayışlardan devralman yönlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Harvey'in 1982 yılında 'Marxist ekonomi politik yaklaşım temelinde mekansal çözümlemeler' yaptığı çalışması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki düşünürden hangisi postmodernizmi “meta-anlatılara inanmamak” olarak tanımlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi esnek birikim rejiminin niteliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…