Google Adsense Kodu

2016-2017 – Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar – Vize Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi esnek ya da yalın üretimin özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Uygarlık, aşağıdakilerin hangisinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Her kültürün kendine özgü olduğunu savunan ve “kültürel gözlük” benzetmesiyle parçası olduğumuz toplumsal yaşamın anlamını yorumlamamızı öneren Amerikalı antropolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. 70'lerin sonlarından itibaren kitle üretiminin krize girmesi neticesinde işin örgütlenmesinde ortaya çıkan üretim biçimi çok net bir görünüm sergilemediğinden, bu üretim biçimini sermayenin düzensiz yeniden yapılanması ya da örgütsüz kapitalizm olarak tanımlayan sosyologlar aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Devletin kapitalizmin yeniden üretimini sağlamada 'Devletin İdeolojik Aygıtları' ve 'Devletin Baskı Aygıtları' olmak üzere iki tür sistemi olduğunu öne süren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi informel sosyalleşme araçları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

7. “Değerler” ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, Taylorist bilimsel yönetim anlayışının temel karakteristikleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

9. Toplumsal hayatı sahnelenen bir tiyatro oyununa benzeterek, bireyleri de bu oyunu sergileyen aktörler olarak ele alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Sürekli yenilik içinde oldukları için kapitalist toplumların çevrelerindeki değişime daha iyi uyum sağladıklarını öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi E. Durkhem’in din olgusuna yaklaşımı ile bağdaşmaz?

Doğru! Yanlış!

12. İnsan biyolojisi ile insan kültürü arasında yakın bir etkileşim olduğu iddiasında olan disiplin aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Merton’a göre, bir toplumsal oluşum için tutkal veya yapıştırıcı işlevini yerine getirdiği halde bir başka ölçekteki bir toplumsal oluşumda toplumsal grupları birbiriyle çatıştıran ve o toplumu bir arada tutmak yerine bölen bir etki yapması durumunda, dinin hangi etkisi daha ağır basmaktadır?

Doğru! Yanlış!

14. Talcott Parsons’a göre modern ailenin en önemli iki işlevi aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

15. Günlük hayatın veya siyasi düzenin dinin etkisinden arınmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Toplumsal cinsiyet kavramı aşağıdakilerden hangisine odaklanır?

Doğru! Yanlış!

17. “Kadın doğulmaz, kadın olunur” diyerek cinsiyetin toplumsal boyutunun altını çizen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. “Marx’ın yaklaşımı dinin egemen sınıfların hizmetinde bir üstyapı kurumu olduğu yönündedir. Dinin aynı zamanda yardımlaşma ağlarını harekete geçiren bir boyutu da belirgindir.” Yukarıdaki ifade, dinin hangi kurumla ilişkisini yansıtır?

Doğru! Yanlış!

19. Tanrı düşüncesinin bir ihtiyaç olarak insan tarafından yaratıldığını öne süren 19 . yüzyıl filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Topluluğun değerlerini ve normlarını öğrenme sürecinin, ailede ve diğer yüz yüze ilişkiler içinde gerçekleşmesi sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…