Google Adsense Kodu

2016-2017 – Mantığın Gelişimi – Vize Sınavı

1. Aristoteles’e göre “sayısal aynılık” hangi durumda söz konusudur?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles’in Topikler’deki yaklaşımının Birinci Çözümlemeler’den daha esnek olduğunu göstermektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Bir şeyi kaybetmemişsen o hâlâ şenindir. Kuyruğunu kaybetmediğine göre onun kuyruğu var. Stoa mantıkçılarının ele aldığı yukarıdaki biçimdeki çıkarımlar hangi mantık sorununa işaret etmektedir?

Doğru! Yanlış!

4. “Aristoteles’e göre bir önermede yüklem öznenin özünü belirtiyor ise yüklem özneye ait ________.” cümlesinde boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Organon’u oluşturan kitaplardan biridir?

Doğru! Yanlış!

6. “Şimdi söylediğim yanlıştır” önermesi doğru mu, yoksa yanlış mıdır? Yukarıdaki ve benzeri çelişkileri irdeleyen Megara Okulu mantıkçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Megara Okulu’nda yetişen mantıkçılardan biridir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdaki önermelerden hangisi Diodorus’un “ana çıkarım” diye adlandırılan çıkarımında birbiriyle çeliştiğini (hep birlikte doğru olamayacağını) savunduğu önermelerden biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Stoa mantığını açıklarken Laertius tarafından “daha açıklıkla bilinenden daha az açıklıkla bilinen bir sonuç ortaya koyan çıkarım” olarak tanımlanan çıkarımlar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aristoteles Topikler’de savunduğu yaklaşımın (konusu ne olursa olsun) her tartışmada kullanılabilir olmasını sağlamak için aşağıdakilerden hangisini önermektedir?

Doğru! Yanlış!

11. Stoa mantığında “kendi göz önünde bulundurularak söylenebilir olan bir tam lekton” biçiminde ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Yunan kültürünün Süryaniler üzerindeki etkisinin azalması sonucunda Yunancadan Süryaniceye çeviri ihtiyacı kaçıncı yüzyıldan itibaren ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi İslam coğrafyasında mantık çalışmalarının yapıldığı Süryani okullarından Urfa Okulu’nun diğer adıdır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi kabul ettikleri öncüller bakımından tasımın yer bulduğu beş sanattan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Aristoteles’in yazılarında kipli karışık tasımlar ile ilgili söylediği şeylerin çoğunun sadece denemeler olduğunu ve gerçek düşünceleri olmadığını savunarak kipli tasımlar sorununa çözüm geliştirmeye çalışan Ortaçağ İslam mantıkçısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Antik dönem Aristoteles yorumcuları aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılır?

Doğru! Yanlış!

17. Aristoteles’in mantık sisteminde değişkenler yerine konabilecek deyimler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aristoteles’in Süryaniceye ilk çevirisini gerçekleştiren Probus’un bulunduğu Süryani okulu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. İlk Müslüman felsefeci ve İslam Dünyası’nda Meşşâî (Aristotelesçi) okulun ilk temsilcisi olarak kabul edilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. İbn Sînâ’nın yaptığı ayrıma göre aşağıdaki önermelerden hangisi öze göre (zâtî) yorumlandığında doğru olur?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Mantığın Gelişimi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…