Google Adsense Kodu

2016-2017 – Çağdaş Felsefe I – Vize Sınavı

1. Kantçı matematik anlayışını derinden etkilemiş olan matematik ve bilim alanındaki gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Tüm bekârlar evli değildir yargısı ne tür bir yargıdır?

Doğru! Yanlış!

3. Darwin’in evrim kuramının düşünce biçimini tarihe ve toplumlara uygulayan ve Toplumsal Darwincilik adı verilen görüş kim tarafından geliştirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında matematik ve bilim alanında yaşanan gelişmelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Zihinsel süreçleri ve davranışları organizmanın çevresiyle uyum süreci içinde ele almayı ön plana çıkaran kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşikar, akla uygun, makul ve açık seçik olanı kabul etme yöntemine Pierce ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Dewey’in Bilgibilimin Doğallaştırılması ile ilgili varsayımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Frege’ye göre; felsefî açıdan önemli konuların dilin ve dilin mantığının sınırları içinde çözümlenebileceğini, bu sayede anlaşılır kılınacağını düşünmeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Antik Yunanca'da sınır çizmek kökünden türeyen ve Kant'ın metafiziği sorgulayan, bir anlamda akla sınır çizen düşüncesinin temelini oluşturan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Pierce'in geliştirdiği paragmatizm adlı düşünce biçiminin kelime kökenini oluşturan Yunanca pragma sözcüğü ne anlama gelir?

Doğru! Yanlış!

11. Wittgenstein, Tractatus adlı eserinde olguların mantıksal resmini ne olarak tanımlar?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Bertrand Russell’ın kariyeri ve çalışmaları ile ilgili özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Wittgenstein'a göre, içinde yaşadığı çağın ve geçmiş çağlardan o güne aktarılan felsefi sorunların çözümünün anahtarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Moore, ne tür önermeleri ayırt ederek iki grupta ele alır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Wittgenstein’in felsefe hakkındaki önermelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Ahlaki bilgiler, kendiliğinden aşikar önermelerdir ki ispatları ya da değillenmelerinin ispatları söz konusu değildir görüşünü savunan filozof kimdir?

Doğru! Yanlış!

17. Gündelik yaşamda karşımıza çıkan nesnelerin kurucu unsurlarına ilişkin görüşlerini mantıksal atomculuk olarak adlandırılan ve bir kuram dahilinde ele alan filozof kimdir?

Doğru! Yanlış!

18. Hume'a benzer biçimde aklın ahlaki değerlendirmelere tabii olması gerektiğini savunan filozof kimdir?

Doğru! Yanlış!

19. Wittgenstein’ın, Tractatus’taki temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Wittgenstein’a göre dili oluşturan temel unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Çağdaş Felsefe I - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…