Google Adsense Kodu

2015-2016 – Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi – Final Sınavı

1. Devlet, erkek egemenliğinin bir aracıdır ve patriarkal devlet, kadını kamusal alandan ve siyasetten dışlamaya ya da bu alanlarda ikincil kılmaya hizmet eden bir araçtır. Yukarıdaki görüşü savunan akım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Demokrasinin, herkesin anayasal ve yasal sınırlar içinde başkalarının özgürlüklerine zarar vermeksizin istediğini yapabilmesi ilkesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ve ekonomik haklardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Laiklik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. Milletvekilliği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi kişiler arasında ortaya çıkan özel hukuk uyuşmazlıklarını çözmek ve ceza kanununu uygulamakla görevli mahkemelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Danıştay’ın görevlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Kaymakam ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi merkezî yönetimin taşra kuruluşu değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Bakanlar Kurulunun oluşumuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Valinin katılamadığı İl İdare Kuruluna aşağıdakilerden hangisi başkanlık eder?

Doğru! Yanlış!

13. Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan yerel yönetim organları veya bu organların üyelerini geçici bir tedbir olarak kesin hükme kadar uzaklaştırabilme yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

14. Teknik bilgi ve uzmanlık isteyen belli bir hizmetin merkezi yönetim ve yerel yönetimler dışında örgütlenmesi ve tüzel kişiliğe kavuşturulması sonucu ortaya çıkan kuruluşlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Büyükşehir belediyesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi düzenleyici ve denetleyici kurum statüsünde değildir?

Doğru! Yanlış!

17. 1982 Anayasası’na göre, başbakan veya bir bakan hakkında meclis soruşturması açılmasını aşağıdakilerden hangisi isteyebilir?

Doğru! Yanlış!

18. 1900 yılında yayınladığı “Siyaset ve İdare” başlıklı kitabında hükümetin “siyasal” ve “yönetsel” olmak üzere iki farklı işlevi olduğunu; makro düzeyde politikalar oluşturmanın siyasal işlev, bunların yürütülmesinin de yönetsel işlev olduğunu ifade eden yazar kimdir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi bürokrasinin temel özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Kamu yönetiminin, yasama organı olan TBMM tarafından denetlenmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…