Google Adsense Kodu

2015-2016 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Üç Ders Sınavı

1. Bourdieu’nun düşünümsel kuramında sıkça vurgu yapılan habitus kavramına kaynaklık eden Heksis (Exis) kavramı kökenini aşağıdaki hangi filozoftan almıştır?

Doğru! Yanlış!

2. Bourdieu, alan kavramını tanımlarken hem etkilendiği ancak yerine göre de eleştirdiği düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Habermas’ın çıkış noktasını 'Sosyo-Kültürel Sistem' ile ilişkilendirdiği kimlik krizleri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Habermas’ın Frankfurt Okulu ile benimsediği bir bilgi sistemi olan, temel olarak 'ezilenlerin özgürlüğü/kurtuluşu' ile ilgili ve tahakküm olarak tanımlanabilecek eylem ya da deneyim alanı ile ilişkili bilgi formu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Giddens’ın geç modern topluma özgü bahsettiği risklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Giddens'ın küreselleşmenin boyutlarını değerlendirdiği kategorilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Beck ve Giddens’ın risk ve geç modernite konularındaki çalışmalarında görülen ortak yönlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi risk toplumunda yaşayan bireylerin psikolojik özellikleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

9. Büyük çevre felaketlerine neden olan Çernobil reaktör kazası kaç yılında meydana gelmiştir?

Doğru! Yanlış!

10. Castells’e göre ağ toplumu 1960’ların sonu ve 1970’lerin başında üç bağımsız sürecin birlikte oluşmasıyla meydana gelmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi üçüncü sürecin özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi “Proje Kimliğe” verilebilecek örneklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi R. Sennett’in yeni ekonomi olarak tanımladığı sürecin “yüzergezer” değerlerindendir?

Doğru! Yanlış!

13. Yönetim erkinin yetenek ve kişilerin bireysel üstünlüğüne, liyakat'a dayandığı yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Sennett’e göre kapitalizmin gücü nasıl artmaktadır?

Doğru! Yanlış!

15. Zizek ve politika ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Hegel’e göre evrensel sınıf aşağıdaki hangi kesimlerden oluşur?

Doğru! Yanlış!

17. Slovenya Komünist Derneği 1980’lerde sol bir muhalefet oluşturmak için aşağıdaki hangi düşünürün sivil toplum retoriğine sığınmıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi David Harvey’in eserlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi, Harvey’in mekânsal pratikler şemasında, mekânsal pratiğin geleneksel anlayışlarından devralınan yönlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Harvey'e göre kültürel söylemin yeniden tanımlanmasında heterojenliği ve farklılığı özgürleştirici güçler olarak öne çıkaran kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…