Google Adsense Kodu

2015-2016 – Siyaset Felsefesi I – Vize Sınavı

1. Aristoteles’in etiği her tür siyaset araştırmasının başlangıcı olarak değerlendirdiği yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Arkhe sorunu siyaset felsefesi bağlamında aşağıdakilerden hangisini tanımlar?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangileri “ethos” teriminin anlamca karşılıklarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. İnsan eylemlerini belirleyen ilkeleri ve insan için iyi bir yaşamın ne türden bir yaşam olduğunu soruşturan felsefe disiplinine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Yunanlıların her alanda olduğu gibi siyaset alanında da ussal açıklamalar getirme konusunda öncü olduklarını savunan düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

6. Herhangi bir devlette, toplumu düzenleyen yasaların toplumun düzenlenmesinde gözettikleri amaç, o devletle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisini verir?

Doğru! Yanlış!

7. Siyaset Felsefesi, konusu bakımından aşağıdakilerden hangilerinin bir bileşimidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Sokrates’in savunduğu görüşlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Platon'un topluma ilişkin yaptığı sınıf ayırımı aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

10. Felsefe tarihinde ilk kez “doğal olan ve yapma olan” arasında bir ayırım yapan kişi / okul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Augustinus'un Platon’un devlet tasarımından çıkarsayarak geliştirdiği kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aristoteles’e göre aşağıdakilerden hangileri bozuk yönetim biçimleridir?

Doğru! Yanlış!

13. Platon’un toplum ve devlet tasarımını ilk kez ele aldığı başlıca yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Kendini hak, hukuk ve yasaya uygun davranmaya zorlamış olan kişinin mutlu olacağını savunan Eski Yunan düşünürü kimdir?

Doğru! Yanlış!

15. Montesqieu’ye göre bir hükümdarın yasama, yürütme ve yargıyı kendi elinde toplaması, aşağıdakilerden hangisinin bir işareti olarak yorumlanmalıdır?

Doğru! Yanlış!

16. Hobbes, Locke ve Rousseau’nun görüşlerinde ortak olan unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. İlk laik devlet kuramını hazırlamış düşünür ve yapıtı aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

18. Bodin’e göre aşağıdakilerden hangisi doğal ve tanrısal yasalara her zaman karşıdır?

Doğru! Yanlış!

19. Ütopyalarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Hugo Grotius’a göre hukuk ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Siyaset Felsefesi I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…