Google Adsense Kodu

2015-2016 – Ortaçağ Felsefesi I – Vize Sınavı

1. (I) Boethius’un tümeller tartışmasında Platoncu çizgiyi koruduğunu söyleyebiliriz (II) Boethius’a göre tümeller yalın anlamda akılda yer alan kavramlar değil, kendi başlarına kalıcılıkları ve varoluşları olan gerçekliklerdir. (III) Tümeller cisimsiz varoluşlardır. (IV) Tümellerin maddesizliği doğaları gereği değil; fakat soyutlama sonucunda ortaya çıkmaktadır. (V) Bu nedenle tümeller hem zihinde hem de zihin dışında bir varoluş sergileyemezler. Boethius’un tümellere dair düşünceleri ile ilgili yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Plotinos’un Enneades isimli eserinde savunulan tezlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Augustinus’u bir dönem etkisi altına alan Manicilik hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. On birinci yüzyılda Anselmus tarafından ortaya konan ve birçok Ortaçağ filozofu tarafından benimsenip klasik bir formülasyon olarak kabul gören fides quaerens intellectum ifadesi ne anlama gelmektedir?

Doğru! Yanlış!

5. Augustinus, Platon’un anamnesis öğretisinin yerine aşağıdakilerden hangisini koyar?

Doğru! Yanlış!

6. Ünlü eseri De Libértate Arbitrii’de özgürlüğü, “iradenin, bizzat doğruluğun kendisi için doğruluğu devam ettirme gücü” şeklinde tanımlayan ve bu yüzden gerçek anlamda özgür bir insanın bencilce bir harekette bulunması, doğrudur diye bencilce bir tercih yapmasının düşünülemeyecek bir davranış olduğu savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. “Niyet” kavramı konusunda aşağıdaki görüşlerden hangisi Abelardus’a atfedilemez?

Doğru! Yanlış!

8. Abelardus’un tümel anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi tümellerin gerçekte var olmayan şeyler olduklarını düşünmüştür?

Doğru! Yanlış!

10. Aristoteles’in ikincil töz, Porphyrios’un ise katholou şeklinde andığı kavram aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

11. Eriugena’ya göre bütün bir yaratılış beş parçaya ayrılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu parçalardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Boethius’un Aristoteles’in birincil ousia kavramına karşılık gelecek şekilde kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. (I) Nadiren belli bir zaman ve belli bir mekandadırlar. (II) Oluş ve bozuluşa tabidirler. (Ill) Eriugene de tıpkı Aritoteles'in yaptığı gibi bu nesnelere çeşitli nitelikler yükler. (IV) Bir doğa ve onunla birlikte ortaya çıkan ilinekler içerirler. (V) Görülebilir cisimler görülemeyen şeylerden meydana gelirler. Eriugena’ya atfedilen görülebilir ya da duyulanabilir nesneler hakkında yukarıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Eriugena’nın Periphyseon isimli eserinde Tanrı’nın temel bir özelliği olarak andığı anaitios kavramı aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

15. (I) Periphyseon'da dördüncü ayrıma genel olarak analiz adı verilir. (II) Bu süreci en iyi tarif eden ifade: Her şeyin nihai hedefi olarak Tanrıdır. (III) Analiz sürecini anlatırken Eriugena Grekçedeki füsis ve ousia ile Latince natura ve essentia kavramlarını kullanır. (IV) Ona göre Grekler sıklıkla ousia için füsis, füsis içinde ousia kelimesini kullanmışlardır. (V) Füsis Grekçede öz anlamına gelir ve bu yüzden bozulma, azalma söz konusudeğildir. Yukarıda Eriugena'nm Periphyseon adlı yapıtında savunduğu fikirler ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. (I) Thomas Aquinas'a göre varlık zorunlu ve tektir. (II) Zorunlu varlık kendisi ne ise o olarak kalan varlıktır. (III) Zorunlu varlık Tanrı'nın kendisidir. (IV) Yaratılış içinde Tanrı kendisi dışındaki bütün varolanlar için bir etkileyici nedendir. (V) Her bir yaratılmış olan, bizzat kendi yetkinliğini elde etmek adına bir çaba göstermektedir. Yukarıdaki paragrafta Thomas Aquinas'ın Tanrı ve varlık ile ilgili numaralandırılmış ifadelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Thomas Aquinas’a göre aşağıdakilerden hangisi yaratılış düzeninde en aşağıda bulunan formdur?

Doğru! Yanlış!

18. Thomas Aquinas’a göre aşağıdakilerden hangisi doğal yasanın akıl sahibi varlıkları yönlendirirken kullandığı doğal eğilimlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Thomas Aquinas’a göre “bir şeyin kendi kendisinden önce gelmesinin aklen imkânsız olması” aşağıdakilerden hangisinin varlığını kabul etmeyi zorunlu hale getirir?

Doğru! Yanlış!

20. (I) Thomas Aquinas’a göre felsefe fizik dünyanın deneye dayalı bilgisini amaçlar. (II) Duyular aracılığıyla elde edilen bilginin içinde kesinlik olmadığını anlatan Herakleitosçu öğreti Aquinas’a göre yanlıştır. (III) Bu fizik dünyada yer alan nesneler sürekli bir değişim içinde olduklarından sadece duyu bilgisinin sınırları içinde kalarak onlara ilişkin yargıda bulunmak da olanaksızdır. (IV) Aquinas’a göre insan sadece akı İsal olduğu sürece insandır. (V) Akılsallık, insanın anlama ediminde bulunması ve yargı üretmesidir. Yukarıda Thomas Aquinas’ın bilgi anlayışı ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Ortaçağ Felsefesi I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…