Google Adsense Kodu

2015-2016 – Modern Felsefe I – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi Johannes Althusius’un benimsediği siyasi görüş ya da modellerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Grotius’a göre devlet aşağıdakilerden hangisi üzerine temellendirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

3. Erasmus’un övgüye değer bulduğu delilik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Descartes’e göre bir kavramın zihindeki diğer idelerden ayırt edilmesi aşağıdakilerden hangisini verir?

Doğru! Yanlış!

5. Doğadaki bilinmezlikleri sistematik bir biçimde sıralı, güvenilir adımlarla çözümleyebilmek için doğanın yapısına uygun gelen, bilinçle seçilmiş, oluşturulmuş bir yöntemin olması gerektiğini ve sağlam bir yöntem olmadıkça bilimsel çalışmaların yavaş ve rastlantısal olmaya mahkûm olacağını ifade eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Kepler’in üçüncü gezegen yasası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru biçimde ifade edilmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. Leibniz’e göre aşağıdakilerden hangisi olumsaldır?

Doğru! Yanlış!

8. Ethika isimli eserinde bütünlüklü bir evren sistemi inşa etmeye girişen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Spinoza’ya göre insanın hayatta kalma çabasının zihin ve bedene göndermede bulunduğu durumlarda ortaya çıkan appetitein bilinçli hale gelmesi aşağıdakilerden hangisini doğurur?

Doğru! Yanlış!

10. Locke’a göre, paralel çizgiler arasında bulunan eşit tabanlı iki üçgen eşittir önermesi aşağıdaki hangi tür uyuşmaya örnektir?

Doğru! Yanlış!

11. Descartes’e göre eğer felsefe ulu bir ağaca benzetilecek olursa bu ağacın gövdesi aşağıdakilerden hangisi olurdu?

Doğru! Yanlış!

12. Nasıl birleştirilirlerse birleştirilsinler kendi başlarına var olmaları olası olmayan, cisimlere bağımlı olan veya onların etkileri olarak düşünülen ideleri Locke, aşağıdaki hangi başlık adı altında toplamıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Hume’a göre aşağıdakilerden hangisi deneyimin bize nesneler arasında var olduğunu gösterdiği ilişki türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Thomas Reid’ın bahsettiği olumsal gerçekliklerin ilk ilkeleri arasında yer alanlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Berkeley’e göre doğa yasalarının varlığının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Hume’a göre bir binada bir daireden söz edildiğinde öteki daireleri de anlama ya da araştırma düşüncesine sürüklenilmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Aydınlanma Dönemi’nin ansiklopedist düşünürlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Montesquieu’nun saydığı yönetim biçimleri aşağıdakilerden hangisinde bir arada ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

19. Maddi olmayan bir tözsel varlık olarak ruh kavramını gereksiz bir varsayım olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Ahlakın en temel ilkesi Kamu iyiliği en yüksek yasadır biçiminde dile getiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Modern Felsefe I - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…