Google Adsense Kodu

2015-2016 – İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri – Üç Ders Sınavı

1. Her Türlü Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Sözleşmesi’nin ciddi bir şekilde ihlal edildiği haller için öngörülen hukuki yöntemin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Hindistan’da insanlar arasında ayrım yapılmasına karşı çıkan ve bu nedenle bulunduğu toplumdaki kast sisteminin adaletsiz olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Bir hukuk düzeninin insan haklarının hiçbir türüne veya bir kısmına yer vermemiş olmasına rağmen o hukuk düzeninde yaşayan kişilerin bu haklara sahip olması insan haklarının hangi özelliğinin sonucudur?

Doğru! Yanlış!

4. Halkın şikâyetleri üzerine inceleme yapabilen ancak herhangi bir karar yetkisi olmayan devlet görevlisine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Sosyal Şartı’nda tanınan haklardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Afrika Şartı’nın güvence altına aldığı haklar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. İnsan Hakları Komiserliği’nin görevleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Anadili Türkçe olmayan bir sanığın, yargılandığı bir mahkemede tercüman talebi kabul edilmeden hüküm giymesi halinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin koruduğu haklardan hangisi ihlal edilmiş olur?

Doğru! Yanlış!

10. İşkence ve onur kırıcı muamele yasağı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2.maddesi ile güvence altına alınmış olan hak, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki haklardan hangisi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11’inci maddesi kapsamında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

13. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşağıdaki tarihsel olaylardan hangisini takiben kurulmuştur?

Doğru! Yanlış!

14. “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde yer alan özgürlükleri korumak öncelikle taraf devletlerin görevidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, üye devletler bu görevlerini yerine getirmediği zaman devreye girer.” ifadesi aşağıdaki ilkelerden hangisinin sonucudur?

Doğru! Yanlış!

15. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde üç yargıcın toplanarak karar verdiği çalışma usulüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1953 yılında yürürlüğe giren ilk metninde aşağıdaki haklardan hangisi yer almamıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre, işkence ve kötü muamele yasağının ihlalleri konusunda aşağıdaki ülkelerden hangisi birinci sıradadır?

Doğru! Yanlış!

18. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin Salduz/Türkiye (27.11.2008) kararı, hangi ülkeye gözaltı sürecinde avukat bulundurma hakkını tanıması konusunda örnek olmuştur?

Doğru! Yanlış!

19. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre, kişiyi haksız tutuklama yasağını ihlal etmede aşağıdaki ülkelerden hangisi birinci sırada yer alır?

Doğru! Yanlış!

20. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde görülen Aksoy/Türkiye davası aşağıdakilerden hangisine ilişkindir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…