Google Adsense Kodu

2015-2016 – İlkçağ Felsefesi – Final Sınavı

1. Ksenophanes bilgi biriktirme ve çok şey bilmeyi önemserken Herakleitos bunun yerine derinlemesine bilmeyi önerir. Aşağıdakilerden hangisinde çok şey bilme ile derinlemesine bilme durumlarını ifade eden kavramlar doğru şekilde verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Herakleitos’un küçük logos olarak adlandırdığı şey aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Felsefe ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Ksenophanes’e göre bilgimizin sınırını aşağıdakilerden hangisi belirler?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki filozofların hangisi ile beraber bilen özne ilk defa felsefeye girmiş ve özne ve nesne arasında bir ayrım yapılmıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Ortaya koyduğu felsefe Elea adı verilen bölgede etkinlik göstermiş olması nedeni ile Elea felsefesi olarak anılır. Ona göre her şey ezeli ve ebedidir. Yoktan varlık, varlıktan yokluk meydana gelmez. Her şey “bir”dir ve sadece “bir” vardır. Değişme yoktur. Buradaki “bir” bir küredir. Toprak, hava, su, ateş gibi bir şey değildir. Yukarıdaki paragrafta bahsedilen filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Evrendeki her şeyin sonsuz sayıdaki spermatanın birleşme ve ayrışmalarından oluştuğunu savunan, nous’a hem hareket ettirici hem de planlayıcı bir güç atfeden ve bu nedenle ilk teleolojik düşünürlerden biri sayılan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Antik Yunan dünyasında kinesis sözcüğüne yüklenen anlamlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. İnsanların doğada önem verdikleri şeyleri tanrılaştırdıklarını ve sofistlerin filozoflarla hatipler arasında bir yerde durduklarını düşünen ünlü Sofist aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. İnsanlar arasında doğal bir eşitlik ve akrabalık olduğunu belirten ilk düşünürlerden biri olan insanların arasındaki bu doğa gereği olan eşitlik ve akrabalığın bozulma sebebinin ise yapay olduğunu, sonradan oluşturulmuş yasalar ile bozulduğunu savunan sofist aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Sofistlere göre bir bilginin ölçütü, bir başka ifadeyle “bilginin geçerliliğinin belirlenmesinde bakılacak şey” aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki paragrafta numaralandırılmış ifadelerden hangisi Platon’un Devlet adlı eserinde savunduğu fikirlere göre yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Platon’un gençlik yıllarında yazdığı ve hocası Sokrates’in etkilerini doğrudan yansıtan eserlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Platon’a göre aşağıdakilerden hangisinin ideası olamaz?

Doğru! Yanlış!

15. Platon’un ilk dönem eserlerinden itibaren genellikle “idea” sözcüğü ile beraber andığı ve yaklaşık olarak onunla aynı anlama gelecek şekilde kullandığı sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aristoteles’e göre bir şeyin gerçeklik ya da varlık kazanması aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesine bağlıdır?

Doğru! Yanlış!

17. Aristoteles’e göre aşağıdakilerden hangisi poietikbir disiplindir?

Doğru! Yanlış!

18. Aristoteles’e göre (I) insan kendi amacına, iyisine, mutluluğuna ancak toplum ve devlet düzeni içinde erişebilir. (II) Devletin varoluş amacı da insanın mutluluğundan başka bir şey değildir. (III) ideal site düzeni farklı sınıfların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. (IV) ideal site köleler, askerler ve yöneticilerden oluşur. Tüccarlar ise özellikle site düzenini bozdukları için sitede yer almazlar. Yukarıdaki paragrafta numaralandırılmış ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Aristoteles’in evren anlayışı (I) Ay-altı alem, Ay-üstü alem ve sabit yıldızlar alanı olmak üzere üçe ayrılır. (II) Ay-altı âlem yeryüzüdür. (III) Ay-altı âlemde her şey tek bir elementten yapılmıştır. (IV) Ay-üstü âlemdeki gök cisimleri ise esir denen bir maddeden yapılmıştır. (V) Ay-üstü âlemdeki gök cisimleri tanrısal nitelikteki değişmez dairesel harekete tabilerdir. Yukarıdaki paragrafta numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Aristoteles’e göre aşağıdakilerden hangisi çoğunluk idaresine dayalı bir rejimdir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - İlkçağ Felsefesi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…