Google Adsense Kodu

2015-2016 – Felsefe – Vize Sınavı

1. Thales’in ilk bilim adamı-filozof olarak kabul edilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi, felsefe etkinliğini belirleyen, onun kurucu unsurlarını inşa eden boyutlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. “Tanrı her zihne, kişinin gerçeklik ile rahat bir yaşam arasında kendi tercihini yapması için bir imkân sunar; bunlardan hangisini seçeceği insana kalmış bir şeydir. Ama o, ikisini birden asla seçemez.” Bu söz, aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

4. Felsefenin değerini, onun hem bireysel hem de toplumsal anlamdaki katkıları karakterize eder. Aşağıdakilerden hangisi, felsefenin toplumsal bir katkısını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

5. İkinci düzey bir sorunun yanıtı olmaya uygun olan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Genel-geçer bilgi ve doğruların olanaksız olduğunu savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Epistemolojinin konusunu, “bilincin belirli bir durumdan daha yüksek bilinç durumlarına ilerleyişinin incelenmesi” olarak ifade eden filozof kimdir?

Doğru! Yanlış!

8. Platon’un hakiki bilgi olarak görmediği duyu algılarına dayalı bilmeyi ifade etmek için kullandığı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Doğruların bilgisini şeylerin veya nesnelerin bilgisinden betimleme yoluyla bilgi ve tanışıklık yoluyla bilgi biçiminde ayıran düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

10. Deneyimcilerin, insan zihninin deneyim öncesi durumunu betimlemek üzere kullandıkları kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Varlığı insan odaklı bir perspektifle ele alan ve insanı nesneleştiren varlık anlayışlarına eleştirel yaklaşan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Görünüşleri aşarak maddeye de ruha da erişemeyeceğimizi, bu yüzden gerçekten var olduğunu söyleyebileceğimiz yegâne şeyin görünüşler olduğunu savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Sartre’ın insan varlığına ilişkin kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. “Metafiziğin kapsamındaki konular, ne deney bilimleri tarafından, ne de saf aklın kavramları kullanılarak bilinebilir” biçiminde ifade edilebilecek düşünceyi savunan filozof kimdir?

Doğru! Yanlış!

15. Ontolojinin tarihinde uzun süre etkili olmuş töz metafiziğini “varlığın soyutlanarak kılıfa sokulması” benzetmesiyle eleştiren düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

16. Gerçekliği oluşturan öğelerin sınırlı sayıda olduğunu; varlığın esas itibarıyla tek bir malzemeden oluştuğunu, bu malzemenin de madde olduğunu varsayan mantıkçı pozitivistlerin bu varsayımları, onları en çok aşağıdaki düşüncelerden hangisine yöneltmiştir?

Doğru! Yanlış!

17. Bilim felsefesinde içselcilik ve dışsalcılıkla ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Doğru önerme ya da teorinin bilim adamları topluluğu tarafından doğruluğuna inanılan önerme olduğunu savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki özellikler Kuhn’a göre aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

20. Kuhn’un, iki paradigmanın/teorinin birbiriyle karşılaştırılmasının ya da hangisinin daha doğru olduğunun belirlenmesinin olanaksızlığına işaret etmek üzere kullandığı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Felsefe - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…