Google Adsense Kodu

2015-2016 – Estetik ve Sanat Felsefesi – Final Sınavı

1. Aşağıdaki sanat eserlerinden hangisi tekil bir varlığa örnektir?

Doğru! Yanlış!

2. “Bir duvarın üzerine bir nur düşer. O, nur duvarın değildir. Duvar o nuru aksettiren bir ayna gibidir.” Mevlana’nın yukarıdaki sözleriyle güzelliklerin nedenini aşağıdakilerden hangisine bağlar?

Doğru! Yanlış!

3. Eğer bir kimse, bir şeyin güzel olduğunu söylüyorsa, “başkalarında da tam olarak aynı hoşlanmayı bekler; yalnızca kendisi için değil, ama herkes için yargıda bulunur ve sonra güzelliklerin şeylerin bir özelliği imiş gibi söz eder. Başkalarından da bu yargısına katılmasını bekler. Kant’ın yukarıdaki ifadeleri estetik yargıların aşağıdaki özelliklerden hangisi taşıdığını kanıtlar?

Doğru! Yanlış!

4. Aristoteles’in sanatlar sınıflamasında en üst sırada yer alan, belli bir ahlaki duyarlılığı olan, olup bitmiş, başı ve sonu olan, belli bir uzunluğu olan, sanatsal bir dile sahip soylu bir eylemi taklit eden sanat aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki hangi değişim ile birlikte Antik Çağ’da sanat ve estetik konuları düşünülmeye başlandı?

Doğru! Yanlış!

6. Platon’un güzelliği ele aldığı Büyük Hippias diyaloğunda, Sokrates, sofist Hippias’a sorduğu güzelin ne olduğuna dair soruya karşılık şöyle bir tartışma ortaya çıkmıştır: Toprak bir çömlekte pişen çorba için bir incir ağacından yapılmış kaşık, altın kaşıktan daha güzeldir. Yukarıdaki ifadeye göre, bu tartışma da güzele ölçüt olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. “Bu güzellik artık hep var, doğumsuz, ölümsüz, artmaz, eksilmez bir güzelliktir” diyen Platon’un diyaloglarının başkahramanı Sokrates’e göre aşağıdakilerden hangisi “güzel” olarak nitelendirilemez?

Doğru! Yanlış!

8. Çağımızın ünlü soyut dışavurumcu ressamlarından Jackson Pollock, boya karıştırma, fırça kullanma gibi geleneksel teknikleri bir kenara koyarak, yere çok büyük boyutlarda tuval bezler sererek bu bezlerin üzerinde hareket ederek boya dökmüş, fırlatmış, damlatmıştır. Yukarıdaki örnek aşağıdakilerden hangisini kanıtlar?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Kant’a göre, herkesin verdiğimiz yargıya katılması gerektiği düşüncesini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

10. Croce’ya göre, sanat fiziksel bir gerçeklik ya da ahlaksal bir etkinlik değildir. Croce’nun yukarıdaki ifadesine göre, sanatsal bilgiyi aşağıdakilerden hangisi tarif eder?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Frankfurt Okulu içerisinde olup, Ortodoks Marksist sanat anlayışını eleştirir?

Doğru! Yanlış!

12. Platon’un gelişim dönemleri ve estetiği ele alış biçimleri arasındaki ilişkiyi aşağıdakilerden hangisi doğru gösterir?

Doğru! Yanlış!

13. Schiller’e göre, doğa durumundan sonra estetik aşamanın tamamlanmasıyla aşağıdaki durumlardan hangisine geçilir?

Doğru! Yanlış!

14. Baumagarten mantıksal doğrulukların algıyı cansız ve renksiz hale getirirken, bazılarının zenginliği, kaosu ve maddeyi çağırdığını vurgular. Yukarıdaki ifadeye göre, aşağıdakilerden hangisi Baumgarten’in mantıksal doğruluğun karşısına koyduğu doğruluğu ifade eder?

Doğru! Yanlış!

15. Sanat hangi ölçüde topluma bağlıdır veya toplumun ürünüdür ya da hangi ölçüde toplumdan bağımsız, kendi başına özerk bir etkinlik alanıdır? Yukarıdaki ifadeye göre, aşağıdakilerden hangisi Frankurt Okulu düşünürlerinden Adorno’nun bu soruya verdiği yanıtlardan biri olamaz?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Martin Heidegger’e göre, sanatın varlığı sorusu ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

17. “Eşkenar üçgenin güzelliği kareden; kareninki beşgenden; beşgeninki altıgenden daha azdır.” diyen Francis Hutcheson’a göre sanat eserindeki güzellik aşağıdaki hangi nitelikten kaynaklanır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdaki eserlerden hangisi 18. yüzyılda beğeni kavramını ele alan eserlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Hume’a göre Homer, Virgil, Terence ve Cicero gibi birçok düşünür ve sanatçının eserlerinin yüzyıllardır beğeniliyor olması aşağıdakilerden hangisini göstergesidir?

Doğru! Yanlış!

20. 17. ve 18. yüzyıl düşünürleri sanatı doğa-zihin ikileminde ve özgürlük problemi temelinde ele almışlardır. 19. ve 20. yüzyıl düşünürleri için aşağıdakilerden hangisi söylenir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Estetik ve Sanat Felsefesi - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…