Google Adsense Kodu

2014-2015 – Türk Dili II – Üç Ders Sınavı

1. Bütün dünya yarımadaları içinde Anadolu’nun apayrı bir durumu vardır: Amerika’dan Hindistan’a, Arabistan’dan Ümit Burnu’na, Kırım’dan Yunanistan’a, İtalya’dan İskandinavya’ya kadar -ister küçük, ister büyük, ister okyanuslarda, ister kapalı denizlerde olsun- bütün yarımadalara bakınız; hepsi salkım salkım kuzeyden güneye doğru uzanır. Yalnız Anadolu yarımadasıdır ki tek başına batıya bakar. Yukarıdaki parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi “tanıklama”nın tanımıdır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Ülkemizde Cumhuriyet, 29( )10( )1923 tarihinde ilan edilmiştir. Yukarıdaki cümlede boş ayraçla gösterilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımında bir .yanlışlık yapılmıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde düzeltme işaretinin yazımı yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında eleştirinin bir tür olmasında etkili olmuş yazarlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi makalenin özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi roman türünün özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Bu dizelerde aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?

Doğru! Yanlış!

11. Durum öyküsünün Türk edebiyatındaki öncüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Bazı resmî kuruluşların veya tüzel kişilerin bir konu üzerine yaptıkları toplantı veya oturumlardan sonra oluşan görüşlerinin, komisyonların gerçekleştirdikleri çalışma ve araştırma sonuçlarının onanmış deftere yazılmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Konuyla ilgili herhangi bir cümleyi/paragrafı/fikri kaynakta yer aldığı şekliyle, hiçbir müdahalede bulunmadan, tırnak içinde alıntılama şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Bilimsel bir araştırma konusu seçerken aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmez?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi okumanın beş temel ilkesinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi eleştirel düşünmenin özellikleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

17. Gözle algılanan sözcüklerin zihinde anlamlandırılması esasına dayanan ve en çok kullanılan okuma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi ince sıradan ünlüyle söylenmesi gerekirken yanlış olarak kalın sıradan ünlüyle söylenir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi hazırlıklı konuşma türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sesletimi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2014-2015 - Türk Dili II - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…