Google Adsense Kodu

2012-2013 – İktisada Giriş – Final Sınavı

1. İktisadi bir bireyin tercih yaparken başka bir şeyden vazgeçmeyi zorunlu kılmasını aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Doğru! Yanlış!

2. Ceteris paribus koşulu geçerli iken tüketicinin tükettiği bir maldan elde ettiği toplam fayda artarken, tüketilen malın ilave faydasının azalmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıda verilen esneklik katsayılarından hangisi fiyat değişmeleri karşısından talebin duyarlılık derecesinin yüksek olduğunu gösterir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi arzı etkileyen faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi marjinal maliyetin ortalama maliyetin üstünde olmasının sonucudur?

Doğru! Yanlış!

6. Marjinal ürün ortalama ürüne eşit ise ortalama ürün ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Özellikle satıcı sayısının az olduğu ve bir firmanın üretim ve fiyatla ilgili kararının, diğer firmaların satışlarını etkilediği piyasa aşağıdakilerden hangi piyasa türüne örnektir?

Doğru! Yanlış!

8. Tam rekabet piyasasında işletmenin karını maksimize eden çıktıyı üretmesi ve normal üstü kar elde edilebilmesi için aşağıdaki şartlardan (eşitliklerden) hangisini sağlamalıdır?

Doğru! Yanlış!

9. Monetarizm’e (Parasalcılık) ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

10.Aşağıdakilerden hangisi makroekonominin kapsamına giren konulardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Bir ülkenin diğer ülkelerle olan ekonomik lişkilerinin göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde işsizlik oranı doğru olarak gösterilmiştir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisindeki değişme toplam harcama fonksiyonunun paralel şekilde bir bütün olarak yukarıya veya aşağıya doğru kaymasına neden olur?

Doğru! Yanlış!

14. Harcanabilir gelir düzeyinin 2000 birim, otonom tüketim harcamalarının 500 birim ve marjinal tüketim eğiliminin 0,75 olduğu devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomide toplam tüketim harcamalarının düzeyi ne kadardır?

Doğru! Yanlış!

15. Keynesyen modelde, aşağıdaki koşullardan hangisi bir ekonomide denge gelir düzeyinin koşulunu ifade eder?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisinde devletin olmadığı dışa kapalı bir ekonomideki çoğaltan katsayısı gösterilmiştir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde kullanılan kağıt ve madeni paraları ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

18. Ekonomide, geniş tanımlı para arzı olarak bilinen M2’nin bileşenleri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi merkez bankasının para politikası araçlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Ekonomideki tüm sektörler tarafından çeşitli fiyat düzeylerinde talep edilen mal ve hizmetlerin toplam miktarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2012-2013 - İktisada Giriş - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…