Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar – Yaz okulu Sınavı

1. Türkiye’de kadınlar hangi yıldan itibaren seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır?

Doğru! Yanlış!

2. Bir toplumda hakim sınıfın kendi iktidarını doğal ve meşru göstermesi, kendi sınıfsal çıkarını evrensel çıkarlarmış gibi ifade etmesi durumu aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

3. Kadınların ev içinde harcadıkları ve karşılığında herhangi bir ücret almadıkları için çalışma sayılmayan emek şeklinde ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Dinin toplumsal bütünlüğün sağlanması ve sürdürülmesinde çok önemli bir kurum olduğunu öne süren ve bu işlevi tutkal metaforu ile açıklayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi enformasyon devriminin sonuçlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

6. Bir insanın kendi kültüründe geleneksel olan horoz dövüşlerini övmesi ama diğer toplumlarda hayvanlara kasten verilen zararı barbarlık, vahşilik olarak nitelemesi aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

7. Çatışmacı Kuram'ın ekonomik düzen anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. Bireyin, toplumun normlarını öğrenme ve içselleştirme sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. “Üçte iki” kuramına göre, gelecekte, iş gücünün üçte ikisi iş bulurken, üçte biri ise çalışma hayatının dışında kalacaktır. Yukarıda bahsedilen kuramı aşağıdaki düşünürlerden hangisi geliştirmiştir?

Doğru! Yanlış!

10. Kültür kavramı Aydınlanma düşüncesiyle birlikte hangi anlamda kullanılmaya başlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Max Weber’in, kapitalizmin oluşumunda bir dinsel zihniyet olarak Protestanlığın önemli ölçüde katkısı olduğunu savunduğu eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. 1970’lerden itibaren kamu yayıncılığı tekellerinin ortadan kaldırılması ve özel radyo/televizyon yayıncılığının yaygınlaşması yönünde kuralların değiştirilmesi sürecini anlatmak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Toplumların ortak bir evrim çizgisinden geçmeleri gerektiğini öne sürerek toplumun statik ve dinamik yanları olduğunu ifade eden toplumbilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Radyo, gazete, dergi ve televizyon gibi ‘geleneksel’ medyadan farklı olarak kullanıcılarına etkileşimli iletişim imkanı sağlayan cep telefonları, tablet ve avuç içi bilgisayarlar, oyun konsolları vb. internet erişimli internet ve enformasyon teknolojilerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. 1789 Fransa İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nde aşağıdakilerden hangisinin önemine vurgu yapılmamıştır?

Doğru! Yanlış!

16. “Göçmen bir kadın olarak çalıştığım fabrikada yerli ve özellikle erkek çalışanlara kıyasla daha farklı bir muameleye tabi tutuluyorum.” diyen biri, esas olarak toplumda nelerin incelenmesinin gerektiğini vurgular?

Doğru! Yanlış!

17. Kelime anlamı olarak halkın kanaatleri anlamına gelen, örgütlü ve sesini duyurabilen kesimlerin önemli gördükleri meseleler hakkında oluşturdukları ve diğerlerine benimsetmeye çalıştıkları fikirler bütününe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Küreselleşme sürecinde ekonomik ve politik iktidar sahiplerinin çıkarları korunurken iktidara uzak bireylerin ve toplumların yıkıcı etkilere maruz kaldıklarını ileri sürenler, ulus aşırı örgütlenmeler yoluyla Dünya Sosyal Forumu, Küresel Adalet Hareketi gibi toplumsal hareketler başlatmışlardır. Yukarıda sözü edilen toplumsal hareketler aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?

Doğru! Yanlış!

19. __________ iki temel tanımlayıcı özelliğe sahiptir. Birincisi, siyasi karar alıcıların serbest seçimlerle iktidara gelmesiyken İkincisi ise siyasi iktidarın sınırlarının hukuki normlarla belirtilmesidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

20. __________ toplumun bilimsel yöntemler ve araştırmalarla değil, salt soyut ve varsayımsal özelliklerine göre sadece akıl yoluyla açıklanmasını öngören felsefedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar - Yaz okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…