Google Adsense Kodu

Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Çalışma Testi (11)

Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Çalışma Testi (11)

1. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işçi sendikalarının faaliyet gösterebilecekleri işkolu sayısı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

2. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre kuruluşların ilk genel kurul toplantısının tüzel kişilik kazanmalarından itibaren kaç ay içinde yapılması gerekir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangileri toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların zorunlu organları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

5. Sendika tüzüğünde daha yüksek bir sayı belirlenmemesi halinde, aşağıdakilerden hangisi için genel kurulda üye veya delege tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alınması gerekir?

Doğru! Yanlış!

6. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine uygun olarak iş bırakmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi kuruluşların iç veya dış denetiminde yetkili değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Sendika ve konfederasyonların kapatılması yönünde karar vermeye yetkili tek organ aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Üyelik ve dayanışma aidatlarının işçinin ücretinden kesilmek suretiyle (kaynaktan kesme) kuruluşa ödenmesi yönteminden hangi işçi kuruluşu/kuruluşları yararlanabilir?

Doğru! Yanlış!

10. Sendika üyeliğinden ihraç edilen (çıkarılan) bir üyenin, ihraç kararına karşı kararın tebliğ tarihinden itibaren kaç gün/işgünü içinde iş mahkemesine itiraz etmesi gerekir?

Doğru! Yanlış!

11. Sendikal ayrımcılığa maruz kalan bir işçi lehine, aşağıdakilerden hangisi sendikal tazminat olarak hükmedilemez?

Doğru! Yanlış!

12. Usulüne uygun olarak üyelik başvurusunda bulunan ancak üyeliği sendikanın yetkili organınca açıkça kabul edilmeyen bir işçi, başvuru tarihinden itibaren kaç gün sonra sendika üyeliğini kazanır?

Doğru! Yanlış!

13. Toplu iş sözleşmelerinin yapılması, içeriği ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenleyen hükümlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Toplu iş sözleşmelerinin yürürlükte bulundukları işyeri ya da işyerlerinde sözleşme süresince çalışma koşullarına belirli bir standart getirmesi, çalışma koşullarında birlik ve uyum sağlaması işlevine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. İşkolundaki hangi sendikanın kaç üyesi olduğuna ilişkin işkolu istatistikleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ne zaman yayımlanır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangileri teşmil yoluyla toplu iş sözleşmesinden yararlanmayı sona erdiren sebeplerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Kanuni grev ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

18. Türk Hukukunda toplu iş uyuşmazlıklarının zorunlu tahkim yoluyla çözüme kavuşturulmasında görevli makam aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Süresi içinde alınan bir grev kararının uygulamaya konulabilmesi için kaç gün/işgünü önceden karşı tarafa bildirilmesi gerekir?

Doğru! Yanlış!

20. Taraflar arasında daha önce mevcut olmayan yeni bir hakkın tanınması, yeni bir hakka ilişkin yeni bir düzenleme yapılması amacıyla ortaya çıkan uyuşmazlıklara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Türkiye’nin Toplumsal Yapısı - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…