Google Adsense Kodu

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi (11)

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi

1. Fichte’ye göre tarihe yönelen bir filozofun yapması gereken nedir?

Doğru! Yanlış!

2. Hegel’e göre belirli bir çağı belirleyen ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Kant’a göre tarihin felsefesi aşağıdakilerden hangisi ile yapılabilir?

Doğru! Yanlış!

4. Saint-Simon'un insanlığın ilerlemesi ile kastettiği ve insanlığın ilerlemesi sözünden anladığı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Nietzsche’nin eğitim bakımından yararlı gördüğü ve insanı tarihe tutsak olmaktan kurtaracağını ileri sürdüğü tarih yazımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Nietzsche’nin tarihin nesnel anlamda bir bilim olamayacağı düşüncesinin nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Comte’a göre bütün insanlık tarihinin geçirmiş ve geçirmekte olduğu dönemleri açıklayabilecek tek yasa aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Kierkegaard’a göre geleceğin öngörülemez olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Schopenhauer’ın tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Comte’un tarih anlayışında tarihin ilerleyen bir süreç olarak düşünülebilmesini olanaklı kılan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Dilthey’a göre tarihsel bilme, teorik bilmeden farklıdır. Tarihsel bilmeyi farklı kılan başlıca koşul, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Dilthey’ın tarihçinin içinde yaşadığı dönemden başka bir dönemin yazılı yapıtlarını yorumlayarak anlaması etkinliğine verdiği ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Tarihselciliği, eleştirdiği tarihsicilikle aynı hataya düştüğü için eleştiren 20. yüzyıl filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Croce'nin tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Croce’nin tarih anlayışıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Tarihte ortaya çıkan her bir kültürün doğup, yaşayıp, öldüğünü ileri süren Spengler’in tarih görüşü için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

17. Dinsel geleneğin etkisindedir ve geçmişin asla tam olarak kavranılamayacak olaylarını tam olarak kavrayabileceğini iddia eder. Feuerbach tarafından yapılan yukarıdaki paragrafta bulunan eleştiri aşağıdakilerden hangisine yöneliktir?

Doğru! Yanlış!

18. Collingwood’un tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Tarihi art arda gelen toplumsal, dilsel ve kültürel yapılardan oluşan ve süreklilik göstermeyen bir süreç olarak ele alan çağdaş tarih görüşüne verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Collingwood bir olayın cisimler ya da onların devinimleriyle betimlenebilen yanını aşağıdakilerden hangisi ile tanımlar?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Tarih Felsefesi II - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…