Google Adsense Kodu

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi (14)

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi

1. Hegel’in düşüncesine göre dünya tarihiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Hegel, Herodotos ve Thukydides gibi tarih yazarlarını, aşağıdakilerden hangisi için bir örnek olarak gösterir?

Doğru! Yanlış!

3. Fichte’ye göre, bir önermeler sisteminin bilim olması için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisinde Alman İdealizminin temel düşüncesi doğru olarak ifade edilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Schelling’e göre bir şeyin tarihinin olabilmesi için gerekli olan koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki kavramlardan hangileri Alman İdealizmi’nin tarihe yaklaşımıyla ilişkilendirilebilir?

Doğru! Yanlış!

7. Hegel'in tarihin gelişmesinde gördüğü diyalektik, aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralamayla verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Herder’in tarih felsefesinin odağında yer alan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Macchiavelli ve Bacon’ın tarih anlayışlarının, Aydınlanma’da da kendini gösteren yönü, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Herder’in tarih yorumunu en iyi ve doğrudan yansıtır?

Doğru! Yanlış!

11. Schopenhauer’in, felsefesini "dünya tarihini planlanmış bir bütün olarak kavrama çabası" sözleriyle değerlendirdiği düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Marx'ın tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Tarih biliminin yararlandığı veya başvurduğu yasalar için "örtük yasalar" ifadesini kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Hegel’in yaptığı tarzda dünya tarihi üzerine kurulan kavramsal sistemler için Kierkegaard tarafından kullanılan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Saint-Simon'un insanlığın ilerlemesi ile kastettiği ve insanlığın ilerlemesi sözünden anladığı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Tarihin insanın maddi üretim etkinliğiyle tasarlanmış bir varlık alanı olarak ele alınmasına Marksist tarih görüşünde ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Tarihi art arda gelen toplumsal, dilsel ve kültürel yapılardan oluşan ve süreklilik göstermeyen bir süreç olarak ele alan çağdaş tarih görüşüne verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Collingwood’a göre aşağıdakilerden hangisi, tarihçilikte kullanılmaya uygun biricik yöntemdir?

Doğru! Yanlış!

19. Tarihte kaçınılmazlık düşüncesinin insan özgürlüğünün ve sorumluluğunun önünü kapatan bir düşünce olduğunu ileri süren düşünür, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Modern bilgi kuramının tarihsel varlığı kavrayamamasının temel nedeni, Dilthey’a göre, aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Tarih Felsefesi II - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…