Google Adsense Kodu

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi (5)

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi

1. Augustinus’un tarih görüşünün izini sürmek için en uygun malzemeyi veren yapıt aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Alman Tarih Okulu’ndan etkilenerek tarih bilimini temellendiren, çağında gelişip yaygınlık kazanarak “bilimsel bilgi” tartışmalarını kuşatmış olan, pozitivist anlayışa şiddetle karşı çıkmış ve onların öne sürdüklerinin aksine, doğa bilimleri yanında, insanın ve yapıp ettiklerinin inceleme konusu kılındığı başka bir bilimsel araştırma sahasının var olduğunu ısrarla savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. “Historeinden, yalnızca geçmişteki olayların aktarımı ve kaydının değil, bununla birlikte geçmişte kalan insan-toplum olaylarını değerlendirme ve yorumlama etkinliğinin de anlaşılması gerektiğini ilk kez savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. İslâm’ın gelişiyle, kavramların yüklendikleri anlamlarla birlikte birbirleriyle tamamen farklı ilişkilendirildiği yepyeni bir evren kavrayışının ortaya çıktığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. İbn Haldûn’un “Kentlerdeki yerleşik yaşam ve bu yaşam biçiminin doğurduğu kültür ve medeniyet” anlamında kullandığı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. İbn Haldûn’un asabiyet kavramını tarihi yorumlarken ve devlet modelini temellendirirken kullandığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Stephen Humphreys, Tâberî’nin kendi adına konuşmama ya da eleştirel tavrını ortaya koymama tercihini, en temelde aşağıdakilerden hangisine bağlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

8. İslâm’da her türlü tarih yazıcılığının çıkış noktasını Siyer-Meğâzî literatürünün oluşturduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Rönesans’ta insan için “aranması ve bulunması için uğruna mücadele verilmesi gereken, sonsuz bir görev” olarak görülmeye başlanan doğrulukların Ortaçağ’daki konumunu aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

10. Fizik biliminin kabul ettiği ilkeler çerçevesinde yeni bir anlayış olarak benimsenen ve yerleşen bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. (I) Francis Bacon “insan tini”nin algılanan olgularla ilişki sırasında genelde pasif durumda olan üç temel yetiden söz eder. (II) Bu temel yetiler Us, imgelem ve Anımsamadır. (III) insanın felsefe ile ilgili etkinliklerini Us ile eşleştirir. (IV) Şiir ile ilgili etkinliklerini imgelem ile eşleştirir. (V) Tarih ile ilgili etkinliklerini de Anımsama ile eşleştirir. Yukarıdaki paragrafta Francis Bacon’un savunduğu görüşler ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Algı kapsamına giren, duyumlarımızla erişebildiğimiz sanı bilgisinin temelini oluşturan yetinin, Eski Yunanca’daki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Historik bilmenin doğrusunu varlığın yalnızca görünümünde bulduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Pozitif hukukun, ancak konulduğu zaman, yer ve durumdaki insan-toplum koşullarının bilinmesiyle, yani tarihsel zeminde kavranabileceğin! savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Vico’nun insanlık adına ilerlemelere, gelişmelere işaret etmek için kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Voltaire, eski tarihin belirgin şeylerini bilmenin tek yolu olarak aşağıdakilerden hangisini ileri sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

17. Aydınlanma adlandırmasıyla, aydınlanması beklenenin insan, aydınlatılması gerekeninse insan yaşamındaki anlam ve düzen olduğunu ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Vico’ya göre doğa hakkındaki bilgi düzeyimiz ve sınırımız ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

19. Voltaire’i, felsefece yazılmış bir tarihe gereksinim duyulduğu konusunda esinlendirmiş olan düşünür ve yapıtı aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

20. 18. yüzyıl Avrupa’sında tarih felsefesinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayıcı etkenlerin başında aşağıdakilerden hangisi gelir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Tarih Felsefesi I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…