Google Adsense Kodu

Sosyolojiye Giriş – Çalışma Testi (11)

Sosyolojiye Giriş – Çalışma Testi (11)

1. Olgular arasındaki ilişkileri en basit ve anlaşılır şekilde açıklamak üzere örgütlenmiş gözlemler, koşullar, tanımlamalar, kavramlar ve ilkeler olarak adlandırılan bilgi sistemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırmanın aşamalarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Kapitalizm, emek gücünün de (ücretli emek şeklinde) bir meta olarak alınıp-satıldığı metalaşmış ve yabancılaşmış toplumsal ilişkilere dayalıdır. Kapitalizm hakkındaki yukarıdaki ifade kime aittir?

Doğru! Yanlış!

4. Sosyolojiyi tarihsel yöntem aracılığıyla toplumsal statik ve toplumsal dinamiğin yasalarını keşfedip analiz eden bir bilim olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişmenin özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Sibernetik modeller, bilgisayarlar, eğlence ve bilgi endüstrilerinin egemen olduğu çağdaş toplumu analiz etmeye çalışan, bir simülasyon çağında yaşadığımızı, simülasyon sürecinde nesnelerin veya olayların yeniden üretilmesi anlamına gelen simülakrların üretildiğini belirten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıda özellikleri sıralanan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Ortak menfaatler etrafında birleşen ve bunları gerçekleştirmek için siyasal otoriteler üzerinde etki yapmaya çalışan örgütlenmiş gruplar baskı grupları olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki tanımlamaya göre aşağıdakilerden hangisi bir baskı grubu olarak nitelendirilemez?

Doğru! Yanlış!

9. Kültürel Gecikme kavramını ortaya atan toplum bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Bourdieu, egemen sınıfın kültürünün eğitim sistemi aracılığıyla nesilden nesle aktarılması olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Kültür kavramını halkın geleneklerinin, örfünün, sözlü ve yazılı edebiyatının ve estetik ve iktisadi ürünlerinin toplamı olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Belirli bir etnik, sosyal veya dinsel grup içinde yapılan evliliklere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdaki eser-yazar eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Aile kurumundaki değişimleri sistematik olarak inceleyen ilk sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Pace’nin temsilcisi olduğu, kendinden önceki inanç sistemini kısmen olumlayan; ancak yeni bir açıklama ve yorum getiren, “iletişim olarak din”in kabul gördüğü yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir süreç olarak dinin bütün yaşam alanlarından çekilmesi ve küçülmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Dindarlık biçimlerini toplumsal statülerle birlikte ele alan ve “toplumsal tabakaların spesifik dindarlığı” üzerine çalışmalar yapan teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Temel olarak sosyal düzenin işlememesi, bozulması durumunda ortaya çıkan normsuzluk ve kuralsızlık durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Hukukun zaman içindeki değişim ve gelişimini ele alan hukuk sosyolojisi alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Ödül ceza sistemiyle ortaya çıkan ve bireylerin davranışlarına etki eden kültürel kurallar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Sosyolojiye Giriş - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…