Google Adsense Kodu

Sosyolojiye Giriş – Çalışma Testi (3)

Sosyolojiye Giriş – Çalışma Testi (3)

1. Aşağıdakilerden hangileri bir bilim olarak sosyolojinin doğuşunda etkili olduğu söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

2. Kadınların siyasal sistemde erkeklerden daha az temsil edilmesi ya da toplumda zenginliğin eşitsiz bir şekilde dağılması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi sosyologların araştırmalarında sordukları soru tiplerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Sosyolojik düşünmek ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangileri Pozitivist Yaklaşımın, Yorumlayıcı Yaklaşımın ve Eleştirel Yaklaşımın ortak özelliklerindendir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıda özellikleri sıralanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Post-kapitalist toplumda çatışmanın üretim araçlarına sahip olanlarla olmayanlar arasında değil otoriteyi uygulayanlar ile ona tabi olanlar arasında ortaya çıkacağını savunan teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Durkheim'e göre, benzeşmeye dayalı basit iş bölümünün olduğu geleneksel toplumlarda görülen dayanışma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Toplumu evrimci ve pozitivist bir kavramsal çerçevede ele alan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. I. Kültürel nedenler II. Demografik nedenler III. Doğal nedenler Yukarıdakilerden hangileri toplumsal değişmenin nedenlerindendir?

Doğru! Yanlış!

12. 1960’larda Latin Amerikalı akademisyenlerin azgelişmişliği Latin Amerika perspektifinden açıklama çabalarını içeren bir dizi kurama verdiği ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Parsons, Durkheim ve Tönnies’in ikili toplum modelinden etkilenerek toplumları geleneksel ve modern toplumlar olarak ikili bir yapıda ele almıştır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi geleneksel toplumların kalıp değişkenliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Geç modernlikle ilgili çalışmalarında modernliğin akışkan bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Çok sayıda teorisyen, iletişim ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte modern endüstriyel toplumdan bir sonraki aşamaya geçildiğini savunmuş ve bu aşamayı çeşitli şekillerde adlandırmışlardır. Buna göre aşağıdaki kavram-düşünür eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Küresel olanla yerel olanın sürekli etkileşim halinde olması sonucunda “küyerel” olanın ortaya çıktığını belirten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. İlkesel olarak nüfusun daha az görüldüğü ve her yurttaşın karar süreçlerinde aktif olarak yer alabildiği yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Amerika Birleşik Devletlerinin seçkinlerini analiz edip bunları da üç ayrı seçkinler olarak; siyasal elitler, askeri elitler ve büyük şirket yöneticileri olan elitler olarak belirleyen teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Güç-otorite ilişkisi çerçevesinde, iktidarın meşruiyetini liderin olağanüstü olduğuna inanılan niteliklerinden kaynaklanan otorite tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Baba ile çocuk arasındaki ilişkiye benzer bir biçimde siyasal gücün vatandaşları adına karar alabilme yetisine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Sosyolojiye Giriş - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…