Google Adsense Kodu

Sosyoloji Tarihi I – Çalışma Testi (6)

Sosyoloji Tarihi I – Çalışma Testi (6)

1. R. Merton’a göre kültürel hedeflerin benimsendiği, ancak bu hedeflere ulaşmak için toplum tarafından meşru gösterilen kurumsallaşmış araçların benimsenmediği, reddedildiği adaptasyon tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. T. Parsons’a göre aşağıdakilerden hangisi toplumsal kontrolün kendi içindeki hiyerarşisine göre en altta bulunur?

Doğru! Yanlış!

3. “Sempatetik içe bakış” yöntemini geliştiren teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi T. Parsons’a göre B tipi kalıp değişkenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Güdü'yü amacıyla ve çünkü güdüsü olmak üzere ikiye ayıran, ilkinde eylemin amaç açısından açıklandığını, İkincisinde ise amacın bireyin geçmiş deneyimleri açısından açıklandığını savunan sosyolog kimdir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi A. Schutz’un sağduyu bilgisiyle ilgili görüşlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

7. Fenomenolojik düşünceyi intiharlarla ilgili ampirik bir çalışmada kullanarak bazı ölümlerin intihar olarak kabul edilmesini, ölüm vakalarını sınıflandıranların kendi öznel anlama ve yorumlamalarından kaynaklandığını, dolayısıyla intihar istatistiklerinin bireylerin kurgularından bağımsız nesnel gerçeklikleri yansıtmadığını ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Etnometodoloji ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal inşacılığa göre toplumsal gerçekliği nesnelleştirmenin yollarından biridir?

Doğru! Yanlış!

10. Bir laboratuvarda araştırmacı etkinliklerinin nasıl bilimsel etkinlikler olarak gerçekleştiğini bilimin gerçeklerinin araştırmacıların gündelik yaşam etkinlikleri aracılığıyla nasıl toplumsal olarak oluşturulduğunu ortaya koymaya çalışan araştırmacı kimdir?

Doğru! Yanlış!

11. Etnometodoloji de “Neden sonuç ilişkisi açısından kendine geri dönen olguların niteliği, ya da neden ve sonuç arasındaki döngüsel hareket” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. (I) Kitle endüstrisi başlıca iki sürece dayanır. (II) ilki kültür ürünlerinin standartlaşması ve dağıtım tekniklerinin rasyonelleşmesi sürecidir. (III) İkincisi, doğrudan reklamla ilgili olan süreçtir, tüketimin değişim değerine göre düzenlenmesinde reklam özel bir yere sahiptir. (IV) Adorno ve Horkheimer'e göre reklam kültür endüstrisinin yaşam iksiridir. (V) Tomlinson'a göre ise reklamlar kültürel olarak bir şey ifade etmeseler de ideolojik olarak çok net ve açıktırlar. Yukarıdaki paragrafta kültür endüstrisi ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. 1923'te açılan Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü'nün 1932'de üyesi olan, Akıl ve Devrim, Aşk ve Uygarlık, Tek Boyutlu İnsan gibi eserlerin yazarı felsefeci kimdir?

Doğru! Yanlış!

14. (I) Frankfurt Okulu'nun başına geçtikten sonra okulun ilgi alanı büyük ölçüde felsefeye kayar. (II) Felsefesi temelde pozitivizm ve ampirizmin eleştirisine dayanır. (III) Ona göre pozitivizm insan varlığına mekanik bir belirlenimcilik şeması içinde yaklaşır. (IV) Pozitivizm öz ve görünüş arasında bir ayrım yapmaz. (V) Pozitivizm olgu ve değer arasında hiç bir ayrım koymayarak bilgiyi insan istemi ile birleştirir. Yukarıdaki paragrafta Max Horkheimer ve savunduğu fikirler ile ilgili verilen ifadelerin hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi, Frankfurt Okulu'nun Pozitivizme yönelttiği eleştirilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. R. Barthes’in kavramsallaştırmasında anlam sisteminin parçası olan “yan anlam” aynı zamanda aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangileri Altusser'e göre toplumsal formasyonu oluşturan ana düzeylerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Herhangi bir metnin içindeki ikili karşıtlıkların metnin bütünlüğü açısından tutarsız kullanımlarını ele alarak yazarın kurduğu kavramsal ayrımların başarısızlığını açıklamak için geliştirilmiş metin okuma yöntemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi J. Lacan’ın dilin kendini “anlam etkilerine” teslim etme olgusu olarak açıkladığı kavramdır?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi Levi-Strauss’a göre Oidipus mitinin en temel sorusudur?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Modern Sosyoloji Tarihi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…