Google Adsense Kodu

Sosyal Psikoloji – Çalışma Testi (1)

Sosyal Psikoloji – Çalışma Testi (1)

1. "Ayna benlik" kavramı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

2. Kişinin farklı farklı ortamlarda kendi benliğini çeşitli özellikler açısından farklı ya da benzer olarak algılamasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangileri benlik-düzenlemesinin önemli bileşenlerindendir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi iş ya da proje gruplarının özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Bireylerin ilk defa bir araya geldikleri ve grubun amacının, yapısının henüz netleşmediği aşama olan ve bireylerin, çeşitli konular hakkındaki düşüncelerini sınadıkları grup gelişim süreci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Toplumda hangi tür davranışların istendik, hangi tür davranışların da istenmedik olduğunu belirten kurallar sistemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. "Bu dönemde, daha önceki sosyal politikalara karşın, insanlar hakkında kah yargılar geliştirmenin, önyargı ve ayrımcılığın inatçı bir biçimde varlığını sürdürdüğü tespit edildi. Ve bu koşullarda, önyargı, evrensel bilişsel-güdüsel süreçler olan sosyal kategorizasyon ve sosyal kimliğin bir ifadesi olarak görüldü." Duckitt, I. Dünya Savaşı sonrası dönemden 2000’lere kadar, sosyal psikolojide önyargının beş farklı şekilde tanımlandığını ve bu tanımlara bağlı olarak önyargının nedenlerini farklı şekilde açıklayan kuramlar geliştirildiğini ifade etmiştir. Buna göre Duckitt'in yukarıdaki bahsettiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Önyargıyı, diğer insanlara karşı, çok katı ya da hatalı genellemelere dayanan bir antipati olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Bireyin, kaderinin mistik olarak belirlendiğine dair inançlara sahip ve katı kategorilerle düşünme eğiliminde olması, F ölçeğinde, otoriteryen kişiliği saptamaya yarayan aşağıdaki boyutu ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

10. Gruplar arasındaki çatışmayı en aza indirgemek için uygulanacak strateji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Kişinin sadece kim olduğunu söylemekle kalmayan, belirli bir durumda nasıl davranması gerektiğini de belirleyen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Sosyal kimlik kuramı bağlamında, alt statüdeki grubun kolektif biçimde üst statüye geçmesi durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangileri LeBon’un Kitle Modeli'nin bileşenlerindendir?

Doğru! Yanlış!

14. Kitle davranışının normsuz ve başıboş olan bir davranış biçimi olmadığını, kitlesel süreçte oluşturulan normlarla yönlendirildiğini öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. "Cinsiyetçiliği yapısal olarak analiz eden ____________ Yaklaşımı kadınlar ve erkekler arasında birbirini tamamlayıcı ilişki ve karşılıklı bağımlılık ilişkisi öngörür. Bu öngörü gereğince diğer önyargı biçimlerinin tersine kadınlar ve erkekler arasına sosyal mesafe (dışlama) konamaz." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki kavramlardan hangisi kadın ve erkek kategorilerini homojenleştirerek, aşırı genelleme yaparak bu kategorilerin varsaydığı özelliklere sahip olduğu inancını açıklar?

Doğru! Yanlış!

17. "Toplumların değişimin çok hızlı olduğu, bilginin az ya da yetersiz olduğu durumlarda yaşanan belirsizlikten duydukları kaygıya da tedirginliğin sorgulandığı boyuttur." Yukarıdaki ifade Hofstede’nin kültürel boyutlarından hangisi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi bağımsız benlik özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangileri fiziksel sağlığa ilişkin olarak kontrol odağının ölçümünde kullanılan Çok Boyutlu Sağlık Kontrol Odağı Ölçeği'nin boyutlarındandır?

Doğru! Yanlış!

20. Zihin ve bedenin doğası hakkında düalist bir görüşe sahip olan ve bu nedenle hastalığın bedende olduğunu ve bu sürecin zihinden bağımsız gerçekleştiğini ileri süren ünlü filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyal Psikoloji II - Yaz Okulu Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…