Google Adsense Kodu

Siyaset Felsefesi – Çalışma Testi (5)

Siyaset Felsefesi – Çalışma Testi (5)

1. “Belirli bir grup ya da organizasyonun ilgilerini haklı bulan ve destekleyen ortak fikir ve inanışlar” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. “Organon” adlı eser kime aittir?

Doğru! Yanlış!

3. İnsanların düşünce biçimlerinin kaynağı olarak çıkarları görmüş, çıkarların insanların toplum içindeki konumlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu ileri kim sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangileri Bacon’ın idoller öğretisinin dayandığı temel ön kabulleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

5. Özel mülkiyet kaldırılmalı, toplumun ürettiği gelir adaletli bir biçimde yeniden dağıtılmalı ve üretim araçları tamamen devlete devredilmesi gerektiğini savunan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangileri Marx ve Engels’in materyalist, ilerlemeci ve belirlenimci (determinist) bir tarih ve toplum anlayışı oluştururken dayandıkları temel ilke ve varsayımlar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

7. Temel amacı sınıfsız topluma ulaşmak, yani komünist aşamaya geçmek olan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Devleti, özgürlükleri kısıtlayan, insanlar için gereksiz masraflar çıkaran, tüm bunlar yetmezmiş gibi yalnızca belli insanların ya da ekonomik sınıfların çıkarlarını koruyup kollayan, diğer insanları da hem sömüren hem de özgürlüklerini zor kullanıcı araçlarıyla kısıtlayan, özü itibarıyla kötü bir kurum olarak yorumlayan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangileri Faşist ideolojinin temel nitelikleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

10. Doğa-insan ilişkisi üzerinde duran bir anarşist düşünce hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Modern devleti kendisinden önceki sosyal örgütlenmelerden ayırt eden en temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. “Kamusallığın Yapısal Dönüşümü” adlı eser kime aittir?

Doğru! Yanlış!

13. “Kötülüğün filozofu” olarak anılan yazar kimdir?

Doğru! Yanlış!

14. Siyasal düzen konusunda yalnızca iki seçenek sunan (ya mutlak egemenlik ya anarşi) yazar kimdir?

Doğru! Yanlış!

15. Fransa Kralı XIV. Louis’in 1655’teki parlamentoda yaptığı konuşmadaki hangi sözü mutlak monarşi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

16. Otorite ve iktidar arasında, egemenliğin hangi yollardan kazanılmış olduğuna dayalı olarak nasıl bir fark vardır?

Doğru! Yanlış!

17. “Güçlü olan, gücünü bir hak haline, boyun eğmeyi ise bir görev haline getirmedikçe, asla sürekli efendi olarak kalacak kadar güçlü değildir” diyen yazar kimdir?

Doğru! Yanlış!

18. Liberal kuramcılar açısından tek gerçeklik aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangileri siyasal iktidarın niteliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Ahlak bakımından doğru eylem ya da siyasetin toplumun üyelerine en büyük mutluluğu getiren eylem ya da siyaset olduğunu savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Siyaset Felsefesi II - Vize (3-4) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…