Google Adsense Kodu

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (12)

Ortaçağ Felsefesi Tarihi – Çalışma Testi (12)

1. İkinci nesilden Haşan el-Basri tarafından temsil edilen ve giderek teorik bir boyut kazanan zühd ve ahlak hareketi, VIII. yüzyılın ortalarından itibaren hangi adla anılmaya başlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

2. “Mantık bilmeyenin bilgisine güvenilmez” sözü aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

3. Alemin ezeli olduğunu, dolayısıyla bir yaratıcının bulunmadığını ileri süren felsefe ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi Razi’nin âlemin varoluşunu açıklarken başvurduğu ilkelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. İslam düşüncesinde en geniş kadroya ve en yaygın etkiye sahip olan, temsilcileri arasında Kindi, Farabi, İbn Sina ve İbn Rüşd gibi önemli düşünürlerin de bulunduğu ve daima Platon ile Aristoteles’i uzlaştırma çabası içinde olan felsefe ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Kindî’nin bilgiye konu olan varlıkları sınıflandırış şekli aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. Kindi’ye göre aşağıdaki bilgi disiplinlerinden hangisi başka ilimler için araç konumunda olan ilimler arasındadır?

Doğru! Yanlış!

8. Kındî için kesintisiz niceliği ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. İslam felsefesi terminolojisine göre bir şeyin dış dünyadaki nesnel gerçekliğine genellikle ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Kindî İslam terminolojisinde kullanılan hakikat ve hüviyeti bir arada ifade edecek şekilde aşağıdaki terimlerden hangisini kullanır?

Doğru! Yanlış!

11. Kindî’nin bilgiyi ifade etmek için kullandığı “el-ilm” kelimesi ile ifade etmek istediği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. İslam düşünce tarihinde hem hekim hem de filozof aynı zamanda tabiatçı / natüralist felsefenin de başarılı bir temsilci olan 865 yılında Tahran yakınlarında Rey şehrinde doğan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Râzî’nin “hala” terimi ile dile getirdiği ezeli ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Râzî’nin ahlaka dair temel düşüncelerini dile getirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Razi’ye göre ruh sağlığını sağlamanın yegâne yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Razi’nin varlık ve yaradılış anlayışına göre alemin yaratılmasında rol oynayan aşağıdaki ilkelerden hangisi hem ezeli hem de pasif bir özellik taşır?

Doğru! Yanlış!

17. Farabi’nin varlık sisteminde ay altı âlemdeki varlıklar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Farabi’ye göre duyu algılarıyla hiçbir ilişkisi bulunmayıp insanı teorik düşünme ve akıl yürütme imkânına kavuşturan ve insanın ulaşabileceği en yüksek düzeyi ifade eden akıl aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Fârâbî mantık isminin etimolojisini de dikkate alarak bu disiplinin ilk ve ikinci işlevini sırasıyla aşağıdakilerden hangisi ile açıklar?

Doğru! Yanlış!

20. Latin Ortaçağı’nda Abunaser adıyla anılan İslâm filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Ortaçağ Felsefesi II - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…