Google Adsense Kodu

Modern Felsefenin Oluşumu – Çalışma Testi (5)

Modern Felsefenin Oluşumu – Çalışma Testi (5)

1. Kant'ın “kavramında içerilen duyu verileri birleştirilmiş olan” şeklinde tanımladığı şey aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Kant’a göre aşağıdakilerden hangisi salt aklın temel idelerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Kant’a göre bir eylemin etik değeri belirlenirken aşağıdakilerden hangisine bakılmalıdır?

Doğru! Yanlış!

4. Beğeni bir nesneyi hiçbir çıkar olmaksızın bir hoşlanma ya da hoşlanmama yoluyla yargılama yetisidir; böyle bir hoşlanmanın nesnesine güzel denir. Kant’ın güzel kavramına yönelik verdiği yukarıdaki tanım, aşağıdaki kategorilerden hangisine uygun olarak oluşturulmuştur?

Doğru! Yanlış!

5. Kant’a göre “en yüksek ahlak ilkesi” ve “tüm ahlaksal yasaların ve karşılık düşen ödevlerin biricik ilkesi” aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Fichte'nin öznel idealizminin tutarlı bir temsilcisi olarak kabul edilmesinin başlıca sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Fichte’nin “salt ben” kavramı hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Schleiermacher’e göre özne için, düşünsel ben bilincinin temelinde bulunan kendiliğinden öz-bilinç aşağıdakilerden hangisiyle eşdeğerdedir?

Doğru! Yanlış!

9. Hegel’e göre dinsel bilincin geçtiği üç ana moment ya da evreden İkincisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Hegel’e göre ortaya çıkan iç özdür ve tam belirişine ulaşmış güçtür ifadesiyle kastettiği şey aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Hegel’e göre bilincin ilk temel görünümü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Hegel’e göre aşağıdakilerden hangisi varlık mantığının antitezi olan öz mantığı oluşturan diyalektik üçlüdür?

Doğru! Yanlış!

13. Demokrasiyi ve sosyalizmi Hıristiyan ahlak sistemini laik düzlemde devam ettirmekle suçlayan Nietzsche, mutlak değerlere dayalı nesnel ve evrensel ahlak yasası düşüncesinin daha üst bir aşama olarak aşağıdaki hangi aşama uğruna terkedileceğini öngörmektedir?

Doğru! Yanlış!

14. Schopenhauer’in kötümserlik üzerine görüşleri hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Schopenhauer’in Yeterli Neden İlkesi'nin temel formlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Schopenhauer’e göre ahlakı başarmanın şartı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. “Karakter Belirlenimciliği Kuramı”nı benimseyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Bentham’a göre aşağıdakilerden hangisi eylemlerimizi yönlendiren temel güdülerden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Mutlak tin, özüne yabancılaşmış bir biçimde de olsa kendisini doğa olarak yansıtan, sonra yine kendine tin olarak dönen ve bu şekilde kendi özünü edimselleştiren biricik tözdür. Mutlak tin ile ilgili yukarıdaki görüşü savunan düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

20. Bentham’a göre çıkar özdeşliği aşağıdaki rejimlerden hangisinde en ideal şekilde sağlanabilir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Modern Felsefe II - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…