Google Adsense Kodu

Modern Felsefenin Oluşumu – Çalışma Testi (3)

Modern Felsefenin Oluşumu – Çalışma Testi (3)

1. Kant’a göre aşağıdakilerden hangisi anlama yetisinin kategorilerini aşkın olana uygulama girişiminden doğar?

Doğru! Yanlış!

2. Kant’a göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi tarz (kip) kategorisine girmektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Kant’a göre aşağıdakilerden hangisi anlama yetisinin kategori şemalarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Kant, Duyu Dünyası ve Düşünce Dünyasının Form ve İlkeleri başlıklı çalışmasında salt (rein, purus) terimi ile aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Kant’ın 1755 tarihli Genel Doğa Tarihi ve Gök Teorisi isimli yapıtı hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Kant’a göre “yedi ile beşin toplamı on iki eder” yargısı aşağıdaki yargı türlerinden hangisine girer?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Kant’ın uluslararası hukuk sistemini dayandırdığı ilkelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Kant’a göre “en yüksek ahlak ilkesi” ve “tüm ahlaksal yasaların ve karşılık düşen ödevlerin biricik ilkesi” aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Kant’a göre tikeli tümelde kapsanmış olan düşünme gücü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Kant’a göre dünyada sonsuz olarak iyi olduğu söylenebilecek biricik şey nedir?

Doğru! Yanlış!

11. Baumgarden’ın ardından ilk kez estetik üzerine sistematik bir çalışma yaparak idealizmin estetiğini ortaya koyan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Kant’a göre aşağıdakilerden hangisi pratik aklın postülatlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

13. Kant’a göre “büyüklerine saygılı ol” türünden bir buyruk aşağıdakilerden hangisine girer?

Doğru! Yanlış!

14. Schelling’in özdeşlik felsefesi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Schelling’in, düşüncesinin öznel idealizm evresinde, insan bilgisinin en yüksek ve koşulsuz öğesi olarak postülalaştırdığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Fichte’ye göre deneyim ya “kendinde-anlığın ürünü olarak” ya da “kendinde şeyin etkisi olarak” başlıca iki yolla açıklanabilir. Bu açıklama yollarından ilki felsefe tarihinde aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

17. Schelling’in felsefenin organonu olarak nitelediği disiplin aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Fichte’ye göre insandaki dürtü sistemini bir bütün olarak temsil eden başlıca dürtü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Schleiermacher'e göre tinin ve doğanın özdeşleştiği kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Fichte’ye göre aşağıdakilerden hangisi bilincin temel içeriğinde bulunan ve soyutlama yoluyla oluşturulmuş olan kavramlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Modern Felsefe II - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…