Google Adsense Kodu

Klasik Mantık – Çalışma Testi (6)

Klasik Mantık – Çalışma Testi (6)

1. Bir kavram, doğruluk, güzellik gibi bir oluş tarzını ifade ediyorsa ne tür bir kavramdır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi tümel olumlu bir önermedir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi neliği olup da gerçekliği olmayan kavramlara bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

4. İstanbul ve Çanakkale deniz kıyısında iki şehirdir. İstanbul ve Çanakkale’de boğaz vardır, iki şehir de turistik şehirlerdir, ikisinde de tarihi eserler bulunmaktadır. Çanakkale rüzgârlı bir şehirdir. O halde İstanbul da rüzgârlı olmalı. Yukarıdaki çıkarım aşağıdaki akıl yürütme türlerinden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

5. Birçok kedi gözlemleyip, ’’Bütün kediler bıyıklıdır.” genellemesine varılan akıl yürütme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. "Açıköğretim Fakültesinde daha çok öğrenci vardır." önermesi ne tür bir önermedir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki önermelerin hangisinde hem “köpek” hem de “kangal” terimleri dağıtılmamıştır?

Doğru! Yanlış!

8. "Evrende kara delikler vardır çünkü insanların %90 ‘ı kara deliklerin varlığına inanıyor." önermesi hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

9. "Spor yapmak sağlığımıza iyi gelir diyorlar ama bana göre yanlış." önermesi hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdaki tasımın büyük ve küçük terimi aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki çıkarım hangi geçerli çıkarım kuralına bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

12. "Yalan söylemek senin için yanlış olabilir ama bana göre yanlış değildir." önermesi ne tür safsataya bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

13. Varsayalım ki aşağıda verilen ikilemin sonucunu (Ya sap yiyeceksin ya da çöp yiyeceksin önermesini) kabul etmek istemiyorsunuz. Aşağıdakilerden hangisi sizi bu sonucu kabul etmekten mantıksal olarak kurtarmaz?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki çıkarım aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıda Venn diyagramında 4 nolu alanda hangi nesneler vardır?

Doğru! Yanlış!

16. "Şimdiye kadar bana şans oyunlarından hiç ikramiye çıkmadı, bu yılbaşı bana çıkması olasıdır." önermesi hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdaki tasımın geçersiz olması aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdaki çıkarım aşağıdaki durumlardan hangisinde geçerli olur?

Doğru! Yanlış!

19. "Sigara içmenin kansere sebep olduğunu ispatlayamazsın, o halde sigara kansere sebep olmaz." önermesi hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

20. Tümel önermelerin hipotetik olarak yorumunu temel aldığımızda, "Bütün öğrenciler çalışkandır." önermesini de doğru kabul ettiğimizde aşağıdakilerden hangisi doğru olur?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Klasik Mantık - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…