Google Adsense Kodu

İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (19)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (19)

1. Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarının önlenmesi konusunda işverenlerin rolü kapsamında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangileri iş sağlığı ve güvenliğinin önem kazanmasının ekonomik nedenleri arasında yer almaktadır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıda verilen iş kazalarına yol açan faktörlerin ve örneklerinin doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

4. "____________ , günümüzde ergonomi olarak adlandırılan, iş ve işçi uyumunun sağlık ve iş verimi üzerinde etkili olduğu düşüncesini açıklayan ilk kişidir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangileri 1876 tarihli Mecelle ile düzenlenmiştir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet döneminde çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi fiziksel ve mekanik çevre koşullarına bağlı iş kazası nedenleri kapsamında, makinelerin yol açtığı kaza nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi işçilere yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Radyasyon ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

10. 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi günlük çalışma süresini kaç saat olarak belirlemiştir?

Doğru! Yanlış!

11. " İşverenler, ____________ veya daha fazla çalışanın bulunduğu ve ___________ aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluştururlar." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. "Borçlunun alacaklıya karşı borçlanmış olduğu edimi ifayla yükümlü olmasına ___________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlara ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

14. Geçici iş ilişkisi kurulan işverenin yükümlülükleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. "Ali, bir inşaat firmasında üç yıldır iş makinası operatörü olarak çalışmaktadır." Aşağıdakilerden hangileri iş sağlığı ve güvenliği konusunda Ali’nin yapması gereken yükümlülüklerdendir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında düzenleme altına alınan hususlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. " _____________, haksız fiil sebebiyle ortaya çıkan zararın tazmini borcunun doğabilmesi için haksız fiil ile zarar arasında bulunması gereken neden-sonuç ilişkisini ifade eden kavramdır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. "A, işyerinde çalışırken işverene ait köpeğin kendisini ısırması nedeniyle zarara uğramış ve Türk Borçlar Kanunu’nun sözleşmeden doğan sorumluluğu düzenleyen 417. maddesine göre zararının tazminini talep etmiştir." Türk Borçlar Kanunu’na göre A’nın zararın tazminini talep etmesi ne kadarlık zamanaşımı süresine tabidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi olağan sebep sorumluluğu hallerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki durumların hangilerinde işveren, meydana gelen iş kazalarında sorumluluktan kurtulur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (2)
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…