Google Adsense Kodu

İktisada Giriş I – Çalışma Testi (15)

İktisada Giriş I – Çalışma Testi (15)

1. Aşağıda denge oluşumunda hükümetin izlediği politikalar tanımlanmaktadır. Seçeneklerden hangisinde söz konusu politikalar doğru şekilde sıralanmaktadır?

Doğru! Yanlış!

2. Kota, belli bir dönem boyunca, ithal edilecek ürün miktarı üzerine bir tavan koyulmasıdır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi diğerlerinden farklı bir kota türünü açıklamaktadır?

Doğru! Yanlış!

3. Birim satış vergilerinin üreticiler tarafından ödendiğini varsayımı ile değerlendirildiğinde aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Uluslararası ticarette ve üretimde sıklıkla uygulanan, devletin arz edilen mal ve hizmet miktarını sınırlayarak tam rekabet koşullarında oluşmuş olan piyasa fiyatını üreticilerin lehine arttırması yönündeki politika aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

5. Tüketicilerin korunması amacıyla hükümetler tarafından bir malın veya hizmetin en üst seviyedeki fiyatının belirlendiği uygulama aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlamaktadır?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki fiyat kontrollerinin hangisinde amaç mal ve hizmet arz edenleri korumaktır?

Doğru! Yanlış!

7. Gelirin belirli bir yüzdesi şeklinde uygulanan vergi şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Tüketicinin bir mal için ödemeyi arzu ettiği fiyat ile gerçekte satın aldığı fiyat arasındaki farka ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Ulusal endüstrileri diğer ülke üreticilerinin rekabetinden korunması amacıyla gerçekleştirilen uygulama aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Gelirin belli bir yüzdesi şeklindeki vergiler nasıl isimlendirilir?

Doğru! Yanlış!

11. Toplam fiziksel ürünü maksimum düzeyine çıkaran kombinasyona ulaşıldıktan sonra, emek girdisinin üretimde kullanılan miktarı artırılmaya devam edilirse, emek girdisi başına düşen sabit girdi miktarı azalacağından dolayı bir birim emek girdisi başına düşen verimin azalmasına yol açacaktır. Bu duruma ekonomi literatüründe ne ad verilmektedir?

Doğru! Yanlış!

12. Karın hesaplanması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

13. Kısa dönem üretimle ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Değişken ve sabit girdiler arasında zaman bakımından ayrım yapıldığında uzun dönemde meydana gelen üretimle ilgili aşağıdaki neden-sonuç ifadelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Bir firma günlük olarak bir işçisine w=10₺, kısa dönemdeki sabit girdisi olan sermaye girdisine de günlük olarak birim başına r=100₺ödüyor. Kısa dönemde kullanılan sabit sermaye girdisi miktarının K=20 birim ise bu firmanın farklı üretim düzeylerine ilişkin sabit maliyetler toplamı kaç liradır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki tanımlamalarda boşluklar için uygun olan kavramlar seçeneklerden hangisinde doğru şekilde sıralanmıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Diğer üretim faktörlerinin üretimde kullanılan miktarları sabitken sadece tek bir üretim faktörünün üretimde kullanılan miktarı arttırıldığında üretimin belli bir düzeyinden sonra değişken girdinin her bir ilave biriminin toplam üretim düzeyine sağladığı ürün katkı miktarlarının sürekli azalması olarak tanımlanan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Üretimde kullanılan girdiler %20 arttırıldığında, üretim %15 artıyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?

Doğru! Yanlış!

19. Uzun dönem ortalama maliyet eğrisinin “U” biçiminde olmasının nedeni hangi seçenekte belirtilmiştir?

Doğru! Yanlış!

20. Uzun dönem maliyetlerine ilişkin olarak bir firmanın seçeceği ölçeği belirleyecek olan faktör hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İktisada Giriş I - Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…