Google Adsense Kodu

Felsefe – Çalışma Testi (13)

Felsefe – Çalışma Testi (13)

1. Kökleri antik Yunan’a kadar geri giden töz metafiziğinin düşünce tarihindeki dönemleri nelerdir?

Doğru! Yanlış!

2. Gerçekliğin ne olduğunu tartışmakta olan iki arkadaş arasında şöyle bir diyalog geçmektedir? Ali: Sence varolan şeyler nelerden meydana gelmiştir? Ayşe: Bence yegane gerçeklik uzay ve zamanda yer kaplayan maddeden başka bir şey değildir? Ali: Şu önümde duran masanın madde olduğunu anlamam kolay da, ya içimde taşıdığım duygular, düşünceler nasıl madde olabilir? Ayşe: Duygular, tutkular bence beynin bir faaliyetinden başka bir şey değildir. Ayşe'nin bu düşünceleri onun töz metafiziği kuramlarından hangi tarafta durduğunu göstermektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Nesnel idealizmin en önemli temsilcisi kimdir?

Doğru! Yanlış!

4. Metafiziğin imkansız olduğunu, bilginin deneyime dayanması ve var olmayan bir alana ilişkin salt akla dayalı bir bilginin yanılsamadan başka bir şey olmadığı savunarak pozitivizmi kuran düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

5. Gerek klasik gerekse modern töz metafiziği, her şeyden önce metafiziksel açıdan realist bir perspektife sahiptir; yani, dış gerçekliğin zihinden bağımsız olduğunu kabul eder. Buna göre aşağıdaki çıkarımlardan hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Metafiziğin tanımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Heidegger, biz insanların “var olanların varlık”larına şaşırıp hayret etmediğimizi, varlık olgusunu göz ardı ettiğimizi söylemekteydi. Heidegger bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisini vurgulamaktadır?

Doğru! Yanlış!

8. İnsanın kendisini nasıl yaratır ya da yaparsa öyle olduğunu söyleyen düşünür ve felsefe hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Metafizik eleştirisini doğal alandan doğaüstü alana nedensel akıl yürütmeyle geçilemeyeceğini söyleyerek nedensellik üzerinden kuran düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

10. Değişim ancak süre olarak anlaşılabilir. Başka bir deyişle, var olan şeyler sürekli bir akış ve değişme içindedirler. Evrenin akıp geçmekte oluşundan başka bir temel doğru yoktur. Değişme ve akış sürekli olduğu için, gerçek dünya, bir imkânlar dünyasıdır. Bu imkânları, değişme ve akış doğrultularını belirleyen iki temel ilke vardır: Yaratıcılık ve süreklilik. Yukarıdaki düşünce kime aittir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi, Karl Raimund Popper’in bilim anlayışıdır?

Doğru! Yanlış!

12. Bilim ve felsefe arasındaki ilişki hangisi ile açıklanabilir?

Doğru! Yanlış!

13. Mantıkçı pozitivizm, dünya hakkında bilgi üretme görevini bilime verirken neye karşı çıkmaktadır?

Doğru! Yanlış!

14. Viyana Çevresi olarak adlandırılan/tanınan felsefe ekolünün düşünce anlayışının temel yapısını ne oluşturmaktadır?

Doğru! Yanlış!

15. Kuhn' a göre aşağıdakilerden hangisi/hangileri bir paradigmanın temel öğelerindendir?

Doğru! Yanlış!

16. Mantıkçı pozitivizme göre hangi şıktaki önerme ancak olgusal yoldan dolayımlı olarak doğrulanabilir?

Doğru! Yanlış!

17. Paul Feyerabend'in disipliner, teorik ve metodolojik çoğulculuk olarak açılabilecek felsefe anlayışına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Feyerabend bilim adamlarının, kendi disiplinlerine itibar gösterilmesini beklemek yerine, bilimi cazip kılmak için daha çok çalışmak ve mücadele etmek durumunda kalmaları için neyi önermektedir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi, Neopozitivist bilim görüşünü ortaya koyan bilim adamı ve filozofların oluşturduğu topluluğa verilen bir başka addır?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi, bilimsel çalışmaların sonuçlarının kesin olmayışı; geçmişte doğru kabul edilen bilimsel bir görüş ya da yasanın, bir gün yerini başka bir görüş ya da yasaya bırakabilmesi, hatta reddedilmesi dolayısıyla, bilimin hangi özelliğidir?

Doğru! Yanlış!

Felsefe - Çalışma Testi
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-5.png