Google Adsense Kodu

Felsefe – Çalışma Testi (7)

Felsefe – Çalışma Testi (7)

1. Doğruluğun, zihin ile şeylerin uyuşmasından ve düşüncenin şeylere uygunluğundan meydana geldiğini ifade eden mütekabiliyetçi doğruluk görüşü, ilk kez aşağıdakilerden hangisinde ortaya konulmuştur?

Doğru! Yanlış!

2. “Filozofların şimdiye kadar sadece dünyayı anlamaya çalıştıklarını, oysa sıranın artık onu değiştirmeye geldiğini” söyleyerek pratik bir felsefe anlayışının savunuculuğunu yapmış olan on dokuzuncu yüzyıl düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. “Üç bin yılın hesabını göremeyen, karanlıkta yolunu bulamaz, günü gününe yaşar ancak.” sözü aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

4. Bilen öznenin zihni ile bilinen şey arasına idelerin veya nesnenin zihindeki temsillerinin girdiğini kabul eden doğruluk anlayışı/görüşü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. “Deneyim okulların en gelişmişidir; o okulda budalalar bile bir şey öğrenir.” sözü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

6. Kuşkuculuğu metodolojik kuşkuculuk olarak bilinen, diğerlerinden farklı olarak kısmi bir kuşkuculuğun savunuculuğunu yapmış ve kuşkuyu kesin bilgiye erişmek için bir araç olarak kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. İnanma, doğruluk ve gerekçelendirme bilginin yapı taşları olarak ilk kez aşağıdakilerden hangisinde ele alınmıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Felsefenin çok işlevli olmasına vurgu yaparak onu bir “alet kutusu”na benzeten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Platon, alışkanlıkların etkisiyle şüphe ve sorgulamadan yoksun yaşayan insanları betimlerken aşağıdakilerden hangisini kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Bilim, sanat, din ve felsefenin ortak noktası aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Popper bilimsel ilerleme ile aşağıdakilerden hangisi arasında bağ kurar?

Doğru! Yanlış!

12. Nedensellik eleştirisi aracılığıyla, doğal alandan doğaüstü alana nedensel akıl yürütmeyle geçilemeyeceğini savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Paul Feyerabend’ın savunduğu bilim anlayışına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Bilim felsefesinin metafiziksel boyutunda aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ilgili bir soruşturma yer alır?

Doğru! Yanlış!

15. Metafiziği konu alanlarına göre ontoloji, teoloji-kozmoloji ve arkeoloji olarak üç ana dala ayıran ilk filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Tümellerin ağızdan çıkan bir sesten başka bir şey olmadığını, onların gerçeklikte değil de yalnızca dilde var olduklarını savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Hume, Kant ve Comte arasında, metafizik eleştirisi açısından Kant’ı farklı kılan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi modern töz metafiziği kapsamındaki yaklaşımlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangileri Popper’in “sözde bilim” nitelemesine örnektir?

Doğru! Yanlış!

20. Kuhn’un “anomali” kavramının tanımı aşağıdakilerden hangilerini kapsar ?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Felsefe - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…