Google Adsense Kodu

Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Çalışma Testi (6)

Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Çalışma Testi (6)

1. Aşağıdakilerden hangisi 1950’li yıllarda “sanayi sonrası toplum” veya “post endüstriyalizm” kavramını ortaya atan düşünürlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Daniel Bell’e göre aşağıdakilerden hangisi sanayi sonrası toplumda yer almaz?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Daniel Bell’in sanayi sonrası toplumun kültürü ile ilgili görüşünü yansıtmaz?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi sanayi sonrası toplumda ekonomik yapıda görülen değişimlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi sanayi sonrası toplum teorisine yöneltilen eleştirilerin odak noktasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

6. Alain Touraine’e göre, demokrasi ve toplumsal hareketlerin kendilerini özgür ve adil bir toplum fikri ile özdeşleştirmeleri aşağıdaki sonuçlardan hangisine götürmüştür?

Doğru! Yanlış!

7. Alain Touraine çalışmalarında toplumsal aktörler kavramını daha çok aşağıdaki kavramlardan hangisi için kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Alain Touraine’e göre ülkenin tarım toplumundan sanayi toplumuna doğru tarihsel dönüşümüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Touraine'e göre gelişmekte olan ülkeler açısından demokrasinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Sosyoloji literatüründe toplumsal hareketler sosyoloğu olarak tanınan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. “Gücün İstenci” adlı eser aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

12. Postmodernizmin ne olduğunu kavrayabilmenin en emin yolu, onu öncelikle tarihsel yönden düşünmeyi unutmuş bir çağda yaşanan zaman üzerinde tarihselci bir bağlamda düşünmeye yönelik bir çaba şeklinde ele almak gerektiği görüşünde olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Jameson’a göre postmodernizmi en iyi açıklayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi modern sanatın özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Lyotard’a göre, aşağıdakilerden hangisi artık büyük anlatılara ihtiyaç duyulmadığını gösteren nedenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

16. Zygmunt Bauman’ı postmodernitenin peygamberi olarak ilan eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. "Yaşadığımız çağ belki postmodern çağdır, belkide değildir; ancak kesin olan kabileler ve kabilecilik çağında yaşadığımızdır" görüşünde olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Bauman'a göre Batı Avrupa’da, XVII. yüzyıldaki bir dizi derin toplumsal, yapısal ve entelektüel dönüşümle başlayan ve Aydınlanmanın gelişmesiyle kültürel bir proje olarak; kapitalist ve daha sonra da komünist endüstri toplumunun gelişmesiyle de toplumsal olarak kurulan bir yaşam biçimi olarak olgunluğa erişen tarihsel dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Bauman “Holocaust” kavramını hangi toplumun fertlerinin topluca öldürülmesi ile sonuçlanan zulüm ve soykırımı anlatmak için kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Zygmunt Bauman’a göre modernitenin hoşnutsuzluk nedeni aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Çağdaş Sosyoloji Kuramları - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…