Google Adsense Kodu

2018-2019 – Zihin Felsefesi – Final (Ünite 6-7) Deneme Sınavı

2018-2019 – Zihin Felsefesi – Final (Ünite 6-7) Deneme Sınavı

1. Kişilik özellikleri (dürüst, takıntılı, şakacı vb.) ve eğilimler (çalışkan, dakik olmak) hangi tür nitelikler arasındadır?

Doğru! Yanlış!

2. Psikofiziksel paralelizm ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

3. Nitelik düalizmi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

4. "Yanlışlıkla bir çivinin üstüne oturduğunuzda (fiziksel olay), bu olay sizde bir acı duyumu yaratacaktır (zihinsel olay). Bu acı duyumu da bir başka zihinsel duruma, yerinizden derhal kalkma arzusuna yol açacaktır ve bu arzu da bedeninizde bu arzuya uygun olarak bir sıçrama hareketine yol açacaktır." Yukarıdaki örnekte zihinsel ve fiziksel olayların nasıl etkileştiğini anlatan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. "Bütün olayların tek gerçek nedeninin Tanrı olduğunu öne süren, insana neden gibi görünen bütün öbür şeylerin, Tanrı’nın istencini yansıtan birer ______________olduğunu savunan, bir düalizm çeşididir." Yukarıdaki tanıma göre aşağıdaki hangi düalizm çeşidinden bahsetmektedir?

Doğru! Yanlış!

6. Nitelik düalizmine göre aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Ummak, inanmak gibi zihinsel durumlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Zihin ve Madde iki töz vardır, düşüncesi hangi filozofa aittir?

Doğru! Yanlış!

9. Malebranche ile Leibniz’in paralelizm görüşleri arasındaki fark aşağıdakilerden hangisinde doğrudur?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Psiko Fiziksel Paralelizm tanımlar?

Doğru! Yanlış!

11. Bir robotun içine yerleştirilmiş insan beynini taklit eden programı çalıştıran bilgisayarın bütünleşmiş bir ünite olarak kabul edilmesi Çince Odası Deneyi'ne verilmiş hangi cevabı temsil eder?

Doğru! Yanlış!

12. Turing Testi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenmez?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Rüzgarın oluşturduğu hortumu taklit etmek üzere geliştirilmiş bir meteorolojik bilgisayar programının kendisi bir hortum değilse çalışan bir yapay zeka programıdır. ifadesindeki yapay zeka programını tanımlar?

Doğru! Yanlış!

14. Gerekli teknolojik ilerleme sağlandıktan sonra dijital bir bilgisayarın insan zekasına ve duygularına sahip olacağını savunan yaklaşım hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıda özellikleri verilen yapay zeka türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. 1950 yılında yayınladığı "Bilgisayar makineleri ve Zeka" (Computing Machinery and Intelligence) başlıklı meşhur makalesinde "makineler düşünebilir mi?" sorusuna cevap arayan ve makine zekâsı kavramını ortaya atarak, insan zekâsını taklit eden makinelerin yapılabileceği fikrini geliştiren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Searle’ün zihin, beden ve bilgisayar etkileşiminin doğasına ilişkin argümanının dayandığı birkaç temel öncülden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Bilgisayarların ve robotların, bilinçli bir zekaya sahip olmasını, insanlara has olarak düşünülen zihinsel faaliyetlerde bulunmasını sağlayan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Searle’ün "sözdiziminin anlam için yeterli olmadığını ve bilgisayarların sadece sözdizimine sahip oldukları" gerçeğini ortaya koymak, dolayısıyla bilgisayarların düşünemediğini göstermek amacıyla tasarladığı düşünce deneyi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Zayıf zeka anlayışına göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Zihin Felsefesi - Final (6-7) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…