Google Adsense Kodu

2018-2019 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Vize Sınavı

2018-2019 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Vize Sınavı

1. Dünya Değerler Araştırması Derneği'nin araştırma sonuçlarına göre aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de üniversite eğitiminin en temel amacı olarak görülmektedir?

Doğru! Yanlış!

2. Toplum ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Zayıf ilişkilerin önemine değinerek, zayıf bağ ilişkisi içindeki bireylerin güçlü ilişkiler ağı içindeki bireylerden daha fazla bilgiye ulaşabildiklerini ileri süren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Sosyal alışveriş kuramı içerisinde ________ kavramı temel bir öneme sahiptir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Durağan yapı anlayışına göre aşağıdakilerden hangileri toplumsal yapının kurucu ögelerindendir?

Doğru! Yanlış!

6. Kültürel süreçler içerisinde toplumsallaşma ya da geniş anlamıyla eğitime karşılık gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Türkler 8. ve 9. yüzyıllarda İslam'ın ortaya çıktığı bölgelere doğru göç etmeye başlamıştır. Bu göçler sırasında Türklerin ilk karşılaştıkları topluluk, yüksek bir uygarlık düzeyinde bulunan ________ dır. Türkler kubbeyi, eyvanı ve sivri kemeri bu topluluktan almış, çinicilik ve minyatürcülük alanlarında büyük ölçüde onlardan etkilenmiştir. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

8. Geleneksel toplumdan modern topluma geçişte, sosyal değişmenin bunalımsız olmasını sağlayan kurumlan tampon kurumlar olarak niteleyen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangileri kültürün öğeleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

10. Kültürü, insan gereksinmelerinin karşılanması için doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak çalışan araç ve gereçler ile gelenek ve görenekler ve bedensel veya düşünceyle ilişkili alışkanlıkların tümü olarak tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangileri 2013 yılı Türkiye Aile Yapısı Araştırmasında kullanılan aile sınıflamasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

12. __________, bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade eder. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangileri dünyada eğitim hizmetlerinin ağırlığını genellikle kamu kesiminin taşımasının nedenleri arasındadır?

Doğru! Yanlış!

14. Osmanlı İmparatorluğu'nun eğitim sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangileri yaygın eğitim faaliyetleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

16. 2016 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye'de en fazla görülen boşanma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Küreselleşme ve teknolojideki devasa ilerlemeyle birlikte ________ ön plana çıkmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Sprey’e göre aile davranışının açıklamasında işlevselciler uyum, istikrar ve uzlaşma değil, ________ kavramına vurgu yapar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Toplumsal yapılar ile toplumsal pratik arasındaki bağı oluşturan bir dizi edinilmiş düşünce, davranış ve beğeni kalıpları için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Bir ilin verdiği göçün aldığı göçten fazla olmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Türkiye’nin Toplumsal Yapısı - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…