Google Adsense Kodu

2018-2019 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Final Sınavı

2018-2019 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Final Sınavı

1. Bir kültürel sistemin başka bir kültürel sistemi giderek kendine benzetmesi ve kültürel egemenliği altına almasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Eğitimi, toplumsal uyum ve düzenin devam etmesini pekiştirecek kuralların ve değerlerin aktarılmasında hayati öneme sahip bir süreç olarak gören kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. 2013 yılı Türkiye Aile Yapısı Araştırmasına göre aşağıdakilerden hangisi dağılmış aile sınıflaması kapsamında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi kazanılmış statüye örnektir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye ekonomisinde faaliyet gösteren kamu sektör kuruluşlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Dinin bütün yaşam alanlarından çekilmesine ________ denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

7. Türkiye’de 1980 sonrası dönemde üretim gücü artmasına rağmen yaratılan gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı neredeyse değişmeyen sektör aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 1940- 1946 yılları arasında gerçekleşen uygulamalardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Dinin, bilim ve sanat gibi gündelik olmayan alana tabi olduğunu ve gündelik olmayanı belirlediği görüşünü günlük yaşam kuramı çerçevesinde ileri süren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Concordat tarzı ayrılma modeline sahip ________ kilise ve seküler hukuk arasındaki ihtilaflarda laiklik bir üst ilke olarak kabul edilmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi 24 Ocak 1980 tarihinde uygulamaya konulan istikrar politikalarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Sekülerleşmenin öznel boyutuna, yani bilinç sekülerleşmesine işaret eden kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Ücretli bir işte çalıştığı hâlde işten elde edilen gelirle temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve çalıştığı halde yoksulluk sarmalından kurtulamayan kesimlere yönelik olarak kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Seçimin demokratikliğini sağlayan aşağıdaki ilkelerden hangisi herkesin bir tek oy kullanma hakkının olması anlamına gelir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de taşeron sisteminin yaygın olmasının nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Milletvekillerinin, TBMM’de çalışmaları sırasında söyledikleri sözler ve kullandıkları oylar nedeniyle hiçbir zaman hiçbir kimseye hesap vermek zorunda tutulamamalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Güvencesiz olarak çalışanları prekarya olarak tanımlayan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası’nda yer verilen Yüksek Mahkemelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. 27 Mayıs 1960 ile 6 Nisan 1980 tarihleri arasında görev yapan cumhurbaşkanlarının geçmişten günümüze doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Bir işte bir kişinin çalışması yeterli olacağı hâlde daha fazla kişinin çalışmasıyla ortaya çıkan işsizlik türüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Türkiye’nin Toplumsal Yapısı - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…