Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyolojiye Giriş – Vize Sınavı

2018-2019 – Sosyolojiye Giriş – Vize Sınavı

1. Toplum tarafından kolektif biçimde geliştirilen, bireyin dışında ve kaçınılmaz olan ve bireyi sınırlandıran kural ve pratiklerden çıkarılan davranış biçimlerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Sosyal bilimlerde eleştirel yaklaşım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Okullarda kızlar neden daha iyi bir performans gösteriyorlar? Bu değişmeyi açıklamak için hangi etkenlere bakmalıyız? soruları sosyolojik araştırmalarda kullanılan aşağıdaki hangi soru türüne girmektedir?

Doğru! Yanlış!

4. Toplumsal dünyanın doğal-fiziksel dünyadan farklı olmadığını, bu nedenle toplumsal dünyayı incelemek için de doğa bilimlerinde kullanılan yöntem ve tekniklerin uygulanması gerektiğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Araştırmacının önceden belirlenmiş olan ve standart bir görüşme formunda yazılı bulunan soruları, örneklemdeki bireylere yüz yüze sorduğu veri toplama tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Sembolik Etkileşimcilik ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Comte’un üç hal yasasına göre insanlık sırasıyla aşağıdaki hangi aşamalardan geçmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. 18. yüzyılda aydınlanma döneminde ortaya çıkan teknolojiye, bilime, ilerlemeye inanan, geleceğe de güven duyan düşünceleri, değerleri, varsayımları içeren ve modernizme karşıt olarak gelişen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerinden hangilerinde sosyolojik yaklaşımlar ve kurucuları doğru olarak eşleştirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

10. Toplumu toplumsal eylemlerden meydana gelen bir oluşum olarak gören ve sosyolojinin çalışma nesnesini 'toplumsal eylem' olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Küreselcilik görüşüne, yani dünyanın ekonomi egemenliği, kapitalist piyasanın ve neoliberal ideolojinin hegemonyası altında olduğu görüşüne karşı çıkarak bunun tek yönlü ve tek nedenli bir görüş olduğunu, ekoloji, politika, kültür ve sivil toplum gibi çok boyutu olan bir olguyu sadece ekonomik boyuta indirgemek anlamına geldiğini savunur ve bunun yerine “küresellik” kavramını tercih eder. Yukarıdaki düşüncenin sahibi olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Modernleşme Okulu’nun iddialarına karşı çıkan ve azgelişmişliğin ve gelişmişliğin aynı olgudan, kapitalizmden kaynaklandığını savunan kuramcılar aşağıdaki hangi okuldandır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Giddens’ın modernlik tanımında yer alan kurumlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Giddens'a göre aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin ana boyutlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Avrupa dışındaki toplumların uluslararası toplumun bir parçası haline geldiği ve hümanizmin uluslararası düzeyde yerleştiği 1825-1925 yılları arasını kapsar. Robertson, küreselleşmenin tarihsel olarak gelişim sürecinin aşağıdaki hangi aşamasından bahsetmektedir?

Doğru! Yanlış!

16. Muhafazakârlık ideolojisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıda çeşitli tanımları verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Toplumdaki tüm kurumlan denetim altına alarak kendini var eden ve toplumsal meşruiyetten yoksun devlet tipine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Elit teorisi en genel ifadeyle küçük ve elit bir seçkinler grubunun toplumu yönettiği düşüncesine dayanan ________ tarafından geliştirilen bir siyaset teorisidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

20. Üretim araçları ve dağılımında kolektif mülkiyete dayalı ya da devlet mülkiyetine dayalı iktisadi ve siyasal sisteme ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyolojiye Giriş - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…