Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyal Politika – Yaz Okulu Sınavı

2018-2019 – Sosyal Politika – Yaz Okulu Sınavı

1. Dar anlamda sosyal politika kavramı hangi dönemde ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

2. Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkmasında rol alan unsurlar daha önceki dönemlerde ortaya çıkmış, çeşitli safhalardan geçerek ve birbirini tamamlayarak biriken bilimsel ve teknolojik bilgiler, iktisadi ve sosyal hayatı etkileyen bir güç hâline gelebilmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Sanayi Devrimi'ne altyapı hazırlayan gelişmelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi sosyal politikanın kolektif kendi kendine yardım araçlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. İşsizliği azaltmayı, ulusal bir sağlık sistemi kurmayı hedefler ve günümüz modern güvenlik sistemlerinin temelini oluşturur. Yukarıda açıklanan özellik aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

5. Beslenme, çocuk ölüm oranları, eğitimde geçirilen süre, çocukların kayıt altına alınması, yemek pişirme olanakları, tuvalet, su, elektrik, zemin döşemesi ve sahip olunan mal varlıkları göstergelerinden oluşan endeks aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Bir ülkedeki mevcut emeğin tamamının kullanılmasına rağmen, talebin karşılanamaması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi pasif istihdam politikalarından biridir?

Doğru! Yanlış!

8. Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen millî gelirin kişiler, aileler ya da nüfus grupları arasındaki dağılımı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi sosyal dışlanma biçimlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Özel sigortaların hayat, kaza ve ölüm sigorta branşları ve özellikle bireysel emeklilik programları günümüz toplumlarında yaygın olan ________ yöntemidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

11. Birey veya grupların kendilerine ait farklı özelliklerinden dolayı toplumun diğer fertlerinden veya gruplarından farklı algılanmaları, toplumsal yaşam içinde siyasi, ekonomik ve sosyal faaliyetlerde dezavantajlı konuma itilmeleri, ikincilleştirilmeleri, ötekileştirilmeleri, güçsüzleştirilmeleri, değişime zorlanmaları, itibarsızlaştırılmaları, damgalanmaları ve hatta de-hümanize edilmelerine kadar varabilecek eşit olmayan adaletsiz davranışlar tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

12. Sosyal dışlanma, hangi kavramla kimi zaman karıştırılmaktadır?

Doğru! Yanlış!

13. Sosyal sigortaların en son kurulan sigorta kolu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, 102 sayılı Sözleşmesi’ne bir ülkede sosyal güvenlik sisteminin varlığından bahsedebilmek için kural olarak en az kaç sigorta kolunun uygulanıyor olması gerekir?

Doğru! Yanlış!

15. Uluslararası alanda ilk defa hangi tarihte ve konferansta çocukların çalıştırılma yaşı, çalışma süreleri ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kararlar alınmıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Herkes İçin Fırsatlar Yaratan Adil Bir Küreselleşme Raporu’nu hazırlayan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdaki gruplardan hangisine göre küreselleşme, kaçınılmaz teslim olunması gereken bir süreç olarak değil, ortaya çıkaracak olumsuz sonuçların giderilebilmesi için müdahale edilmesi, yönlendirilmesi ve yönetilmesi gereken bir süreçtir?

Doğru! Yanlış!

18. Birleşmiş Milletler, kendi vatandaşı olduğu ülkeden başka bir ülkede bir yıl ve daha fazla süre kalan kişilere ________ adı verir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Sosyal politikanın altın çağı aşağıdaki dönemlerden hangisini kapsamaktadır?

Doğru! Yanlış!

20. Çocuklar ve gençler işçi statüsünde çalışmaya ilk olarak ne zaman başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyal Politika - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…