Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyal Politika – Üç Ders Sınavı

2018-2019 – Sosyal Politika – Üç Ders Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangileri sosyal politika bilim dalının doğrudan kapsamındadır?

Doğru! Yanlış!

2. Temel felsefesini “tabiatçılık” ve “bireysellik” üzerine kuran, toplumu devletin ve diğer kuruluşların müdahalesinden kurtarmayı amaçlayan, “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” sloganı ile ifade edilen iktisadi düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Alınması gereken günlük kalori miktarı ya da yapılan tüketim harcamaları gibi tespit edilebilir ve doğruluğu kanıtlanabilir bir standardın ya da standartlar setinin aşağısında kalma nedeniyle ortaya çıkan yoksulluğa ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Millî gelirin onu üreten üretim faktörler arasında, bir diğer ifadeyle, emek sahipleri, sermaye sahipleri, toprak sahipleri ve girişimciler arasındaki dağılımını gösteren gelir dağılımı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi işsizliğin bireysel etkilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Belirli bireylerin veya grupların yapısal ve/veya kişisel nedenlere bağlı olarak mekânsal anlamda olmasa da sosyal katılım anlamında tamamen veya kısmen içinde yaşadıkları toplumun dışında kalmaları ve toplumdaki yurttaşlığa ilişkin üretim, tüketim, tasarruf, siyasi ve sosyal nitelikteki normal eylemlere katılamamalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, 102 sayılı Sözleşmesi’ne bir ülkede sosyal güvenlik sisteminin varlığından bahsedebilmek için kural olarak en az kaç sigorta kolunun uygulanıyor olması gerekir?

Doğru! Yanlış!

8. AB Komisyonu’na göre aşağıdakilerden hangisi sosyal dışlanmanın kurumsal/yapısal nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Almanya’da ilk sosyal sigortalar, kim tarafından kurulmuştur?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi modern sosyal güvenlik yöntemidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi sosyal dışlanma biçimlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortaların özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Birleşmiş Milletler, kendi vatandaşı olduğu ülkeden başka bir ülkede bir yıl ve daha fazla süre kalan kişilere ________ adı verir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi özel olarak korunması gereken gruplardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdaki gruplardan hangisine göre küreselleşme, kaçınılmaz teslim olunması gereken bir süreç olarak değil, ortaya çıkaracak olumsuz sonuçların giderilebilmesi için müdahale edilmesi, yönlendirilmesi ve yönetilmesi gereken bir süreçtir?

Doğru! Yanlış!

16. ILO’nun küreselleşme ile ilgili ilk ve en kapsamlı raporu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Türkiye’de kadın işçileri korumaya yönelik ilk düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin göstergelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi yaşlılara yönelik kurumsal bakım hizmeti kapsamında yer alan hizmetlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Küreselleşmeyi; gelişme seviyesi ve siyasi sistemi ne olursa olsun bütün ülkelerin vatandaşlarına daha yüksek bir hayat standardı sağlamak için gerçekleştirmek zorunda oldukları istikrarlı bir ekonomik büyüme hedefini birlikte gerçekleştirme süreci olarak tanımlayan uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyal Politika - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…